Home

Achtergrond 191 x bekeken

Sudanese leider al-Bashir provoceert in Kenia

De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir heeft vandaag met een bezoek aan Kenia opnieuw vooral de westerse wereld geprovoceerd.

Hij wordt door het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) gezocht wegens volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid die in de West-Sudanese regio Darfur zouden zijn gepleegd. Kenia is aangesloten bij het ICC en zou de omstreden buurman al-Bashir op moeten pakken en naar Den Haag moeten sturen.

De Sudanese president was een geziene gast bij de feestelijke afkondiging van een nieuwe grondwet in Kenia, die het bestuur van het land sterk decentraliseert. Daarmee werd vrijdag een periode van twintig jaar jaar politiek touwtrekken en bloedige etnische rellen, zoals in 2007, afgesloten. Die rellen moeten ook onderwerp van een onderzoek van het ICC worden.

Het als prowesters te boek staande Kenia verdedigde zich voor de uitnodiging aan al-Bashir. ,,President Bashir was hier omdat hij was uitgenodigd door de regering'', aldus een zegsman van het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Hij was hier vandaag omdat we alle buren hebben uitgenodigd en hij is een buur.'' Maar er was in regeringskringen ook kritiek. Onderminister van Defensie David Musila zei in een reactie dat Kenia "zich te schande heeft gemaakt'' door Bashir te inviteren. "Als hij nog steeds in het land is, zou hij moeten worden gearresteerd en overgedragen aan het ICC'', zei hij.

Bashirs naam stond niet op de officiële gastenlijst, maar het staatshoofd van Sudan werd desondanks van de internationale luchthaven in Nairobi afgehaald door een minister uit de regering van de president van Kenia, Mwai Kibaki. Later schudde hij l-Bashir in het Uhurupark handen met andere Afrikaanse leiders en kreeg hij een prominente plek voor de ceremonie.

Daar tekende Mwai Kibaki de nieuwe grondwet. De inwoners van het Oost-Afrikaanse land stemden ruim drie weken geleden in een referendum met ruime meerderheid in met de nieuwe constitutie. Enthousiaste voorstanders van de nieuwe grondwet spreken van de geboorte van "de tweede republiek''.

Het ICC heeft vrijdag in een verklaring laten weten het incident aan te kaarten bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat orgaan heeft eerder het ICC gevraagd de toestand in Sudan te onderzoeken. Sudan is in tegenstelling tot Kenia en dertig andere Afrikaanse landen geen partij bij het ICC.

Al-Bashir spant zich sinds het Strafhof in juli dit jaar en maart vorig jaar arrestatiebevelen tegen hem uitvaardigde, extra in om Afrikaanse staten te bezoeken. Het is de tweede keer dat al-Bashir een bezoek brengt aan een land dat zich bij het hof heeft aangesloten. Vorige maand was hij in Tsjaad, een ander buurland van Sudan. Toen werd hij ook niet gearresteerd, ondanks druk van mensenrechtenorganisaties en lidstaten van de Europese Unie. Brussel drong vrijdag opnieuw aan op de aanhouding van al-Bashir.

Het ICC is bij verdrag op 1 juli 2002 begonnen. Het wordt nog steeds met argusogen bekeken door onder meer grootmachten als China, Rusland en de VS. Het houdt zich vooralsnog enkel met Afrikaanse zaken bezig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.