Home

Achtergrond 407 x bekeken

Stoppen is ook een vak

De komende jaren stoppen veel varkensboeren. Dat vraagt begeleiding .

Tussen nu en een paar jaar gaat 30 tot 40 procent van het aantal varkensbedrijven verdwijnen. Het LEI schat in dat dat gepaard gaat met een tijdelijke krimp van de varkensstapel met enkele tientallen procenten. Gezien de krappe marges die gemaakt worden, zouden de blijvers namelijk niet in staat zijn de vrijkomende rechten van stoppers ineens op te nemen.

Oftewel, de handel in varkensrechten wordt uitgesmeerd over verschillende jaren. Hoe precies, moet blijken. Maar in de wetenschap van afschaffing van dierrechten in 2015 is het wel duidelijk dat de komende paar jarenvoor zowel blijvers als stoppers heel belangrijk gaan worden. Vooral omdat onduidelijk is of er iets voor de dierrechten in de plaats komt. En zo ja, wat dan?

Er komen miljoenen varkensrechten te koop. Voor de stoppers vormen ze een onderdeel van het pensioen, voor de blijvers de basis voor het rendement in de komende jaren. Het maakt nogal wat uit of een varkensrecht €175 of €75 of niets opbrengt. Wat is wijs, vandaag verkopen of over tweeëneenhalf jaar?

Voor de stoppers is het afbouwen van het bedrijf een proces dat zorgvuldig moet worden afgewerkt, financieel en emotioneel. Behalve de verkoop van de rechten zijn er de gebouwen waarvan afscheid genomen moet worden. Een collega kan ze overnemen, maar evenzogoed of misschien beter is om ze in het kader van een rood-voor-roodregeling te slopen. Om uit dergelijke regelingen het beste te halen, is het nodig deskundigheid in te huren. Financieel goed stoppen is ingewikkeld.

En dan is er de emotionele kant van stoppen. Vlak die kant van bedrijfsbeëindiging niet uit. Stoppen, hoe beredeneerd en verstandig ook, is zeer ingrijpend. Net als bij het financiële afscheid van het boerenbestaan is het nodig om ook bij het emotionele afscheid deskundige hulp te vragen. Niet per se om problemen op te lossen, maar om ze te voorkomen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.