Home

Achtergrond 317 x bekeken 3 reacties

Speculatie oorzaak van graanprijsstijging in 2008

De stijging van de graanprijs in 2008 is vooral veroorzaakt door speculatie.

De vraag naar graan voor de productie van bio-ethanol speelde een kleine rol in de prijsstijging, stelt de Wereldbank. De bank heeft een rapport gemaakt over de ongekend snelle prijsstijging van voedingsgewassen tussen 2006 en juli 2008. Door de economische voorspoed steeg de vraag naar agrarische grondstoffen. Bovendien was de dollar goedkoop, waardoor veel voedsel duur was in landen die geen dollar voeren.

Veel landen hebben toen de export van graan aan banden gelegd, wat het tekort op de wereldmarkt verder vergrootte.
Een belangrijke oorzaak is volgens de Wereldbank dat investeerders speculeerden op de goederentermijnmarkten. Ook de droogte die in delen van de wereld de productie verlaagde, heeft de prijs van agrarische grondstoffen opgedreven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  wel dit gedeeltelijk waar....2010 is een overgangsjaar naar blijvende onzekerheid over toekomende tekorten. 8 weken wereldvoorraad is ruim, 7 weken wordt krap. tel daarbij een steeds oplopende prijs voor de olie en ieder weet genoeg. natuurlijk zullen er tijdelijke " overprodukties" zijn. wie de situatie goed bekijkt, is dat grondstoffen schaars worden, amen.

 • no-profile-image

  jhp

  oohh, het heeft zeker niks te maken met de 1 a 2 ton die in grote gebieden op de wereld minder van een ha komen

 • no-profile-image

  boereke

  en die van 2010 ook

Of registreer je om te kunnen reageren.