Home

Achtergrond 196 x bekeken

Slachtoffers Japanse spoorlijnen herdacht

Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn zaterdag de slachtoffers van de Birma-Siam Spoorweg en de Pakan Baroe Spoorweg herdacht.

Volgens voorzitter Lody Pieters van de organiserende stichting waren er deze keer veel jonge mensen bij de herdenking. Opvallend noemt ze het aantal kinderen en kleinkinderen dat mee was gekomen met de ongeveer vijftig aanwezige veteranen.

Dat zei de voorzitter van de stichting Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg zaterdag na afloop. Tijdens de herdenkingsplechtigheid, die ingetogen was aldus Pieters, spraken meerdere mensen. En van hen was een man die onderzoek had gedaan naar zijn grootvader die betrokken was bij de bouw van de spoorwegen.

Volgens Pieters gebruikten de bezoekers de bijeenkomst ook om contact te leggen met elkaar. "Er werden veel adressen uitgewisseld.''

De Japanners wilden met de twee roemruchte spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog de spoorwegnetten in Birma en Thailand met elkaar verbinden. Voor de bouw van het traject van ruim 400 kilometer werden meer dan 250.000 dwangarbeiders ingezet, onder wie bijna 20.000 Nederlandse krijgsgevangenen. Hiervan overleden er vele duizenden tijdens de aanleg door honger, mishandeling en de slechte leefomstandigheden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.