Home

Achtergrond 191 x bekeken 1 reactie

Shell door joint-venture met Cosan grote suikerspeler

Oliemaatschappij Shell sluit een joint-venture met de Braziliaanse ethanolproducent Cosan.

De joint-venture krijgt een waarde van circa 12 miljard dollar (9,5 miljard euro). Cosan spreekt van het opzetten van een wereldwijde speler in de productie en afzet van bio-ethanol vervaardigd uit suikerriet.

Shell en Cosan zijn de laatste jaren concurrenten op de Braziliaanse markt. De deal past in een reeks overnames in de internationale suikersector. Zo kocht het handelsconcern Wilmar dit jaar de grootste suikerproducent van Australië, CSR. De buitenlandse investeringen in de Braziliaanse brandstoffensector zijn in een jaar tijd verdubbeld.

De bedrijven bieden het voornemen aan bij mededingingsautoriteiten. Shell en Cosan verwachten in de eerste helft van 2011 de joint-venture definitiet te kunnen presenteren. Shell neemt binnen de joint-venture in principe de verkoop van brandstof voor zijn rekening, terwijl Cosan de suiker produceert.

De joint-venture haalt Cosan in als grootste producent van bio-ethanol. Brazilië begon 30 jaar geleden met de ontwikkeling van biobrandstoffen, met name om minder afhankelijk te zijn van de import van fossiele brandstoffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    abroere

    betreft een oud verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.