Home

Achtergrond 1710 x bekeken 4 reacties

Schapen maken einde aan overlast berenklauw

Staatsbosbeheer in Almere heeft een effectief bestrijdingsmiddel gevonden tegen de gevreesde reuzenberenklauw; schapen.

In het Waterlandsebos lopen driehonderd schapen rond die de giftige planten kaalvreten. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer noemde het inzetten van de dieren donderdag een groot succes .

De organisatie liet in maart ruim zestig schapen los in een bosgebied van 80 hectare waar de plant overlast veroorzaakte voor wandelaars en kinderen. In juni werd het aantal opgeschroefd naar driehonderd. In anderhalve maand tijd maakten de dieren ruim driekwart van de overmatig aanwezige planten met de grond gelijk.

De reuzenberenklauw rukt al jaren op in Nederland en het gif van de soms wel vier meter hoge planten kan brandwonden en zelfs blindheid veroorzaken. Hij is bovendien zeer moeilijk te bestrijden.

Of de methode navolging krijgt in de rest van Nederland kon de woordvoerder niet zeggen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hé Marie, het gaat in dit bericht niet over NM maar over SBB. Niet dat dit vwb de vegetatie iets uitmaakt, want ze maken er allemaal dezelfde rotzooi van. Beste Jan, weet je wel zéker dat er berenklauwzaad werd uitgezaaid in de Ovpl? Hier bij de Praambult groeien veel Reuzenberenklauwen langs de spoorlijn. In die uitgebloeide schermen zit zaad genoeg om er een paar honderd bunder mee te bestrooien. Gras groeit er nog steeds haast niet in het hele gebied, dus straks gaat SBB wellicht een mix van berenklauw, distel, brandnetel, heermoes, jacobskruiskruid en scherpe boterbloem zaaien. Ten behoeve van de biodiversiteit en ter bevordering van de natuurlijke sterfte!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Verdorie nog aan toe. Ik zag vanmiddag een sproeivliegtuigje boven de Ovpl dat spul uitstrooide dat naar beneden dwarrelde. Door het zuidenwindje kreeg ik op de Knardijk er wat van op mijn auto. En jawel hoor. Zaadkapsels van de Reuzenberenklauw! Ze zijn dus kennelijk bezig om die troep in het gebied uit te zaaien, want gras groeit er al jarenlang niet meer!

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  En als straks alles weg is, laten ze de schapen creperen?

 • no-profile-image

  marie

  jammer dat deze schapen geen gewoon gras krijgen te eten. kUn je zien dat er alleen maar onkruid groeit zoals een echte boer zegt .Maar voor natuurmonumenten zijn brandnetels ,ridderzuring ,distels,en nu weer berenklauwen het beste voor de natuur en voor de dieren

Of registreer je om te kunnen reageren.