Home

Achtergrond 164 x bekeken

SHO 'zeer tevreden' met 16,1 miljoen

De nationale inzamelingsactie voor Pakistan heeft 16,1 miljoen euro opgebracht.

Dat maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdagavond bekend na afloop van de nationale actie op radio en televisie. SHO toonde zich "zeer tevreden'' met het resultaat. Het geld wordt besteed aan directe noodhulp, zoals medische zorg, onderdak, water en voedsel, aldus de hulporganisaties.

Deze voorlopige eindstand, waarin ook de 2 miljoen euro zit die de Nederlandse regering aan SHO gaf, is het resultaat van een hele dag actievoeren door publieke en commerciële omroepen op radio en televisie om mensen zover te krijgen hun bijdrage te storten op Giro 555.

De aftrap van de actie werd donderdagochtend gegeven door Jan van Doggenaar, actievoorzitter van de SHO, en zanger Marco Borsato in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Op het moment dat belteam van onbekende en bekende Nederlanders van start ging, stond er 6 miljoen euro op de teller, geld dat al de afgelopen weken op 555 was gestort. De actiedag werd afgesloten met een speciale uitzending op Nederland 2.

De nationale inzamelingsactie voor Pakistan was sober van aard, vergeleken met de actie begin dit jaar voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Toen was onder meer sprake van een avondvullend programma, met 83 miljoen euro als eindstand, waarvan de helft van de overheid afkomstig was. De benefiet-actie voor Haïti leverde uiteindelijk 111 miljoen euro op.

SHO had dit keer te maken met een uiterst kritische houding van het Nederlandse publiek. "Het imago van Pakistan is zeker niet positief: corruptie en extremisme'', zei Doggenaar al aan de vooravond van de nationale actie.

Hij en anderen benadrukten keer op keer dat SHO werkt met bonafide particuliere organisaties. Het gironummer 555 blijft de komende weken open voor verdere donaties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.