Home

Achtergrond 329 x bekeken 5 reacties

Ruzie over dure koffie

Douwe Egberts levert sinds een week geen pakken koffie van een pond meer aan Jumbo en C1000.

Deze supermarkten weigeren de prijsverhoging voor koffie te betalen. Een woordvoerster van C1000 zei zaterdag dat de supermarkt daardoor geen koffiepakken van een pond van DE meer in de schappen heeft liggen.

Marktleider Douwe Egberts voerde half juni voor het hele assortiment een prijsverhoging door van gemiddeld 4,5 procent. Koffie is daardoor in de supermarkten zo'n 10 cent per half pond duurder. De koffiebrander zei tot de prijsverhoging genoodzaakt te zijn door de structurele prijsstijgingen voor koffie sinds eind 2009 op de wereldmarkt. Door misoogsten is het aanbod van koffie kleiner, terwijl de vraag in opkomende economieën als Brazilië en China is toegenomen.

Inkooporganisatie Bijeen, waarvan Jumbo en C1000 deel uitmaken, weigert de prijsverhoging te accepteren. De supers vinden de hogere prijs 'onverantwoord'. Een woordvoerster van Douwe Egberts wees er zaterdag op dat andere supermarktketens en inkooppartijen de prijsverhoging wel hebben geaccepteerd. "Niet alleen wij hebben de prijzen moeten verhogen, ook andere leveranciers hebben dat gedaan'', aldus de woordvoerster van DE.

Als gevolg van de prijsverhoging is het pondspak Douwe Egberts Aroma rood bij C1000 en Jumbo voorlopig uit het assortiment gehaald. De pakken van 250 gram liggen bij de supers nog wel de schappen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  onderstaande staatje laat de gemiddelde koffieprijs zien in balen van 60 kg in US$ in Minas Gerais Het afgelopen jaar heeft het gigantisch geregend in Brasil, wat zijn weerslag heeft op de koffieproductie. Ze is wel goed aan de prijs maar is ook wel eens duurder geweest. Gelukkig dicteren Hollandse supers hier geen prijzen. Eventueel kan ik wel wat containers regelen. http://portaldb.cooxupe.com.br:8080/portal/precohistoricocafe.jsp;jsessionid=333AABDE2E7F90D9275F0025559F7EBE?6578706f7274=1&d-3961599-e=5

 • no-profile-image

  wim

  D.E. kan zich veroorloven om niet meer te leveren,welke veehouder varkenshouder of akkerbouwer houd zijn produkt (melk varkens biggen etc)vast?
  Ik weet je kunt de melk biggen varkens etc niet eindeloos vast houden,maar door alle schaalvergroting binnen de landbouw zijn de kleine afnemers ook uitgeroeid en daardoor zitten we met zijn allen in de tang van de grote jongens.
  En daar zijn ze zich terdege van bewust.

 • no-profile-image

  katja

  Dit is geen zuivere koffie! Hans, dank voor jouw info. Gelukkig drink ik mijn koffie altijd Zwart!

 • no-profile-image

  Hans

  Nou lieve medewerkster van de wereld winkel, 't wordt toch tijd dat je met je baas gaat praten, want het is nl. geen 25 cent per kg, maar momenteel dik 2 euro per kg. en dat is een prijs waar koffie boeren blij mee zijn. http://tinyurl.com/32scayz In deze link kun je zien dat er op groene koffie bonen geen invoer rechten geheven worden
  http://tinyurl.com/3azks4n en in deze link dat er op gebrande koffie wel invoerrechten geheven worden. Deze invoerrechten zijn vroeger ingesteld om de NL koffiebranders te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Tegenwoordig zien we dat er nog maar enkele grote koffiebranders over zijn gebleven waarvan Douwe Egberts de grootste is. Maar DE is eerder overgenomen door Sara Lee en Sara Lee is eigendom van (naar ik gehoord heb) een Joodse rabbi. Dus de conclusie is dat koffieboeren en hun cooperaties minder krijgen voor hun koffie, dat de consument meer betaald voor de koffie, en dat een Joodse rabbi met het voordeel gaat strijken. Door hier wat aan te gaan doen bereik je veel meer dan met Max Havelaar, waar ze in Brasil nog nooit van gehoord hebben.

 • no-profile-image

  wereldwinkel medewerkster

  Arme koffieboeren die begrijpen werkelijk niet wat dit is, ruzie om te dure koffie.
  Ze worden al zo slecht betaald
  Zij krijgen misschien hooguit 25 eurocent voor een kilo rauwe bonen, die nog ingepakt en verzonden moeten worden en naar de brander moeten, om er koffiebonen van te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.