Home

Achtergrond 182 x bekeken

Rusland verkoopt meer uranium aan Zuid-Afrika

Rusland gaat meer licht verrijkt uranium leveren aan de enige kerncentrale van Zuid-Afrika.

Met het contract heeft de Russische uraniumleverancier bijna de helft van Afrika's grootste markt voor verrijkingsdoeleinden in handen.

Het contract is donderdag in het Kremlin ondertekend na besprekingen tussen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn Russische collega Dmitri Medvedev. Het verlengt een eerdere overeenkomst uit 1990.

Onder de overeenkomst levert het Russische uraniumbedrijf Techsnabexport verrijkt uranium aan het Zuid-Afrikaanse Westinghouse Electric voor de Koeberg-kerncentrale bij Kaapstad. ,,Ons belang in de Zuid-Afrikaanse markt zal verder stijgen'', zei Sergei Kiriyenko van de Russische nucleaire staatscorporatie Rosatom.

De leveringen volgens de nieuwe overeenkomst beginnen in 2011 en gelden tot 2017-2018.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.