Home

Achtergrond 271 x bekeken

Rusland grootste afnemer van Conference-peren

Rusland is in het eerste halfjaar de grootste afnemer van Conference-peren uit Nederland geweest.

Dat blijkt uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw (PT). In die periode ging ruim 31.000 ton peren naar Rusland. Het Verenigd Koninkrijk nam ruim 30.000 ton af. In 2009 was de uitvoer naar Rusland nog de helft van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.

De totale perenuitvoer groeide dit eerste halfjaar met 80 procent. Alle belangrijke markten namen meer af. Spanje nam relatief het meest af. De groei bedroeg 660 procent. Ook in juni lag de uitvoer naar Rusland nog ruim boven het niveau van voorgaande jaren, terwijl het land al aankondigde partijen met fytosanitaire certificaten van de KCB te weigeren.

Nederland is de grootste aanvoerder van peren (inclusief de doorvoer van importperen) op de Zweedse markt. In 2009 viel de import uit Nederland wel een stuk lager uit (-17 procent ten opzichte van 2008) dan in de twee jaren er voor vanwege de kleine oogst in het seizoen 2008/2009.

Argentinië is in Zweden de grootste aanvoerder van peren van het zuidelijk halfrond. Nederland voert bijna 19.000 van de 31.000 ton peren in Zweden aan, blijkt uit cijfers van Eurstat. Argentinië, de nummer twee heeft met 2.721 ton daarvan een fractie van de perenaanvoer in Zweden.

Of registreer je om te kunnen reageren.