Home

Achtergrond 183 x bekeken

Raketschild boven Zuid-Europa bijna klaar

De Verenigde Staten zijn bijna zover dat ze een raketschild boven het zuiden van Europa kunnen activeren.

Onderhandelingen met Turkije of Bulgarije over de plaatsing van een nieuw radarstation zijn bijna rond. Dat meldde de Washington Post zaterdag op basis van bronnen binnen het Pentagon.

Als de radars geplaatst zijn, zou het schild volgend jaar al kunnen werken, schrijft de krant. Dat gebeurt dan door bestaande radarsystemen en luchtafweergeschut van een aantal landen aan elkaar te koppelen. Met het schild willen de VS raketten vanuit Iran kunnen onderscheppen.

Oud-president George W. Bush bedacht het plan voor een raketschild boven Europa. De Amerikaanse regering wilde destijds een radarsysteem en een luchtafweerinstallatie plaatsen in Tsjechië en Polen. Rusland reageerde furieus op dat plan.

Het omstreden plan werd geschrapt nadat de Barack Obama was gekozen als nieuwe president van de VS. Hij werkt nu aan een raketschild dat geen plaatsing van nieuw materiaal in de buurt van Rusland vereist, aldus de Washington Post.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.