Home

Achtergrond 258 x bekeken

Rabo-krediet landbouw slinkt

De kredietverlening van Rabobank aan Nederlandse boeren en tuinders is het eerste halfjaar 1,6 procent gedaald tot 24,2 miljoen euro. Het uitstaand Rabo-krediet aan de agrarische sector wereldwijd is 7 procent gestegen tot 76,4 miljard euro, waarvan 53,1 miljard terechtkwam bij de primaire sector.

Binnen de Nederlandse primaire sector groeide alleen het uitstaand krediet in de vleessector. De daling van bijna 400 miljoen euro komt vooral door uitstel van investeringbeslissingen en aflossing van kredieten (soms ter overbrugging). De bank houdt naar eigen zeggen de hand niet op de knip bij verstandige bedrijfsplannen.

Rabobanks agri-directeur Dirk Duijzer ziet verbetering in de kapitaalintensieve glastuinbouw. De Utrechtse coöperatieve bank heeft voor honderden miljoenen euro’s aan voorzieningen voorbereid, maar denkt dat hiervan slechts een deel nodig zal blijken te zijn. Ook gemeenten rapporteren dat vanuit de glastuinbouw fors minder noodkrediet wordt gevraagd ten opzichte van 2009.

Het relatieve belang van voeding en landbouw in de totale kredietportefeuille van Rabobank is met 0,4 procent toegenomen. Van alle kredieten bij de Rabobank is nu 17,6 procent verleend aan boeren, tuinders en de agribusiness. De groei ligt vooral in kredietverlening aan grote concerns en de internationale detailhandel. Buiten Nederland is de Rabobank wat betreft de landbouw vooral actief in de VS, Brazilië en Australië.

De Rabobank zag het eerste halfjaar de winst 26 procent stijgen tot bijna 1,7 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.