Home

Achtergrond 254 x bekeken 1 reactie

Rabo blijft terughoudend over komkommerteelt

Het relatief goede afzetseizoen voor komkommers betekent niet dat de langetermijnvisie voor het gewas verandert.

Dat zegt Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank. De opleving dit jaar lijkt vooral het gevolg van teeltproblemen in andere delen van Europa. ”De vraag is of je op lange termijn toegevoegde waarde kunt creëren met komkommer. Wij denken dat het moeilijk is. Op korte termijn kan er door tekorten wel een goede prijsvorming uitkomen.”

Oosthoek zegt dat in reactie op de uitlatingen van Hans van Luijk, directeur van Versdirect.nl, die het opmerkelijk noemt dat de komkommertelers de beste rendementen halen, terwijl de Rabobank de sector volgens Van Luijk al heeft afgeschreven. De markt is kwetsbaar, zegt Oosthoek: ”Het seizoen begon ook met slechte prijzen. We hebben toen allemaal ook de billen samen geknepen.”

De bank zal niet vanuit een sectorbeleid komkommertelers uitsluiten van uitbreiding. Door een aantal stoppers is er ruimte op de markt, maar er spelen meer gronden mee voor financiering. Belangrijk zijn ook ontwikkelingen in de markt. Met name Turkije maakt werk van uitbreiding, stelt Oosthoek.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zure Augurk

    Praten we nu over een rendement van 5 à 10 %?

Of registreer je om te kunnen reageren.