Home

Achtergrond 200 x bekeken 1 reactie

Problemen Nieuw-Zeelandse veehouderij

Veel veehouders op met name het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland zijn in de problemen geraakt door het faillissement van de South Canterbury Finance bank.

Om nog grotere problemen te voorkomen heeft de overheid voor meer dan een miljard euro aan kredieten beschikbaar gesteld. Daarmee kan aan de meest dringende betalingsverplichtingen worden voldaan en hoeven boeren die zaken deden met de bank niet direct financieel droog komen te staan.

De ondergang van South Canterbury Finance zat er al enige tijd aan te komen, maar tot het laatst toe was het bedrijf nog in gesprek met eventuele nieuwe financiers. Probleem voor de bank was dat door de financiële crisis van 2008 zat opgezadeld met een miljardenlast aan slechte leningen, die eigenlijk niets meer waard zijn. Er is enige sprake van geweest dat de regering in Wellington het bedrijf misschien zou overnemen of anderszins van een faillissement zou redden, maar de risico’s daarvan waren volgens de regering te groot.

Een faillissement zonder meer zou echter ook veel bedrijven in de problemen brengen, waaronder veel melkveebedrijven op het Zuidereiland. Zo is South Canterbury Finance voor een derde eigenaar van Dairy Holdings, het grootste melkveebedrijf van Nieuw Zeeland en is het eigenaar van of financiert het veel andere melkveebedrijven op het eiland. Ook via dochterbedrijf Aorangi Securities heeft het grote belangen in de melkveehouderij. Ook tal van landbouw-gerelateerde bedrijven hebben er financiële banden mee. Dat is de reden waarom de overheid toch financieel bijspringt. De hoop en verwachting is dat het grootste deel van de kredieten uiteindelijk wordt terugbetaald aan de schatkist, stelt een zegsman van het ministerie van financiën.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    allereerst is dit geen bank het is een krediet verstekker met zeer veel particlieren klanten en Nieuw zeeland is net zo groot als italie en er is hier niemand die zich er druk over maakt het kantoor hier in invercargill is open en leent nog steeds geld uit ik was toevallig nog in het kantoor vorige week maar mijn bankmanager was goedkoper voor de lening maar ze betalen wel 10% voor geld geinvesteert en je krijgt maar 3.8% bij de bank en de investeringen zijn gedekt door de overheid

Of registreer je om te kunnen reageren.