Home

Achtergrond 145 x bekeken

Pechtold: toch meerderheidskabinet met PVV?

Alexander Pechtold (D66) waarschuwt CDA-leden voor samenwerking met de PVV in de beoogde minderheidscoalitie met de VVD.

Informateur Ruud Lubbers noemde gisteren het minderheidskabinet met gedoogsteun van de partij van Geert Wilders ook een bijzonder meerderheidskabinet, waarvoor de PVV alleen geen bewindslieden levert.

Pechtold vindt die omschrijving het opvallendst in de toelichting van Lubbers op zijn advies hoe het nu verder moet met de formatie. ,,Het CDA wilde toch helemaal geen meerderheidscoalitie met de PVV. Dat was de afgelopen weken volgens mij de boodschap van de fractievoorzitter en de partijvoorzitter'', meent Pechtold.

Waar het CDA vreest voor het aanzien in het buitenland en niet wil dat er wordt getornd aan de rechtsstaat, de vrijheid van godsdienst en onderwijs, krijgt het nu toch te maken met een partij die voor ethnische registratie pleit, vindt de D66-voorman. ,,Weet waar je aan begint. Het lijkt mij een brug te ver: je kunt hier geen schone handenpolitiek voor bedenken'', stelt Pechtold.

In het televisieprogramma Nova zei hij dinsdag nog dat VVD'ers en CDA'ers zich nog eens goed moeten afvragen of ze in ruil voor een bezuiniging van 18 miljard de samenwerking met Wilders willen doorzetten. Pechtold zal er zelf tegen blijven strijden 'totdat ze op het bordes staan'. In het Journaal zei hij dat het nieuwe kabinet verantwoordelijk wordt voor 'alles wat wat Wilders doet en laat, bijvoorbeeld een Fitna 2.''

Pechtold noemde de rol van Lubbers in Nova 'duister'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.