Home

Achtergrond 162 x bekeken

Partij wil Leterme dumpen

Het ziet ernaar uit dat de demissionaire Belgische premier Yves Leterme niet terugkeert in de volgende regering.

Nadat zijn partij CD&V (Vlaamse christendemocraten) hem na de val van zijn kabinet al afserveerde als lijsttrekker, gunt ze hem nu ook geen post als minister, zo heeft de krant Het Laatste Nieuws woensdag gemeld.

Volgens anonieme bronnen die de krant sprak, rekent CD&V op twee ministersposten in het nieuwe Belgische kabinet, maar Leterme komt daarvoor niet in aanmerking. ,,Hem opnieuw minister maken, alsof er nooit verkiezingen zijn geweest, alsof de voorbije drie jaar niet bestaan hebben, dat kunnen we echt niet maken'', zegt een hoge partijfunctionaris in Het Laatste Nieuws.

Voor Leterme, wiens kabinet tweemaal ten val kwam en wiens partij vervolgens een zware verkiezingsnederlaag leed, zou een baantje in Europa worden gezocht. Een andere mogelijkheid is dat hij gouverneur wordt van de provincie West-Vlaanderen, zijn thuisbasis.

Hoe de nieuwe Belgische regering eruit gaat zien, is overigens nog verre van duidelijk. Sinds de verkiezingen van 13 juni hebben de partijen wel veelvuldig onderhandeld op geheime locaties, maar ze lijken daarbij nauwelijks vorderingen te hebben gemaakt. 'Preformateur' Elio Di Rupo heeft voor deze week maar een korte vakantie ingelast.

Het is de bedoeling dat er een coalitie komt van Vlaamse en Franstalige socialisten en christendemocraten, plus de Vlaams-nationalistische N-VA, de grote winnaar van de verkiezingen. De Franstalige socialist Di Rupo zou premier worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.