Home

Achtergrond 297 x bekeken 4 reacties

Opnieuw tegenwind voor CDA-top

De druk op de top van het CDA blijft toenemen.

Zaterdag riep opnieuw een groep prominente leden de fractie openlijk op te stoppen met de onderhandelingen over politieke samenwerking met de PVV. Gisteren volgde een peiling waarin het CDA als gevolg van de interne onenigheid naar een dieptepunt van vijftien zetels is gezakt.

Een derde van de kiezers die in juni op het CDA hadden gestemd, zou dat nu niet meer doen. De christendemocraten behaalden destijds 21 zetels in de Tweede Kamer, een historische nederlaag. De vijftien zetels die ze in de jongste peiling van Maurice de Hond overhouden, is de laagste score sinds hij in 1976 met dit soort onderzoeken begon.

Daaruit blijkt ook dat steeds minder mensen denken dat de huidige formatieonderhandelingen zullen leiden tot een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Ongeveer 54 procent van alle kiezers verwacht dat er zo'n rechts kabinet zal komen. Drie weken geleden was dat nog 80 procent. Het aantal CDA-kiezers dat hoopt dat deze formatiepoging slaagt, is in dezelfde periode gedaald van 79 naar 60 procent. De kiezers van VVD en PVV zijn onverminderd enthousiast.

De twijfel bij een deel van de CDA-achterban over de beoogde coalitie wordt mede gevoed door prominente leden die zich in het openbaar roeren. Na de kritische en waarschuwende woorden van onder anderen de oud-premiers Piet de Jong, Dries van Agt en Ruud Lubbers gebruikte oud-minister Cees Veerman zaterdag een open brief om zich te keren tegen samenwerking van zijn partij met de PVV. Bijna zestig partijgenoten, onder wie voormalig eurocommissaris Frans Andriessen en oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels, hebben de brief mede ondertekend.

Ze waarschuwen daarin dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV tot een ,,scheiding der geesten in de samenleving'', reputatieschade in het buitenland en een mogelijke scheuring in het CDA zal leiden. Volgens Veerman, die voorzitter van het bestuur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA is, is ook de vrijheid van godsdienst in het geding.

Eerder dit jaar had hij al aangegeven tegen samenwerking met de PVV te zijn. Omdat het de "verkeerde kant'' op gaat, wilde Veerman nog één keer zijn vinger opsteken. ,,Omdat de partij door innerlijke verdeeldheid te gronde dreigt te gaan.'' Volgens de peiling van De Hond verwacht bijna een kwart van de CDA-kiezers (23 procent) dat de partij in tweeën scheurt als het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV er komt.

Een meerderheid van de CDA-stemmers vindt dat de prominenten zich niet met de actuele politiek moeten bemoeien. Ook Geert Wilders is deze dagelijkse ,,anti-PVV-hetze'' zat. "Ik zeg tegen hen: wacht onderhandelingen af en stop met het demoniseren van 1.5 mln kiezers!'', twitterde hij. De CDA-top wilde niet reageren op de hartenkreet van Veerman, maar verwees naar een verklaring van vorige week waarin waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker iedereen oproept het resultaat van de onderhandelingen met VVD en PVV af te wachten en op basis daarvan de discussie voort te zetten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee Henk, dat zie je helemaal verkeerd. Veerman zit al sinds mei 2007 als voorzitter bij Natuurmonumenten en echt niet omdat hij ineens van de natuur is gaan houden. Want Cees houdt alleen maar van geld. En van macht! Hij gijzelt nu al 3 jaar een vereniging met bijna een miljoen leden en geen enkel lid weet wat er op Schaep en Burgh wordt uitgevreten. Grondspeculanten en projectboys zijn daar kind aan huis. Om geen argwaan te wekken heeft hij een prominente rol gespeeld bij het 'verwerven' door NM van het eiland Tiengemeten. Dat snel overwoekerende maar vanouds vruchtbare akkergebied kan hij vanuit het dakraam van zijn boerderij zien liggen, nét over het Vuile Gat! Het ligt midden in de meest verderflijke chemische bezinkbak van gans Europa, het Haringvliet. Natuur? Me hoela!

 • no-profile-image

  Henk

  Cees Veerman is een smeerlap! Hij heeft als hobby (en bijverdienste) Natuurmonumenten. Hij ziet de bui al hangen als CDA, VVD en PVV gaan regeren. Zijn club gaat dan minder centen krijgen!

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Dat er steeds minder cda-ers voor samenwerking zijn komt omdat er steeds minder cda-ers zijn (of mensen die op het cda hebben gestemd)! Ook mijn stem is bij het cda verleden tijd!! Ik ga de volgende keer pvv stemmen, en waarom? Omdat ik dat gezeik met die dikkoppen meer dan spuugzat ben!! Er is een formatie aan de gang die tot een goed resultaat zal leiden en dat willen die cda dipkoppen niet, nee die zien liever nedrland naar de verdommes gaan! Stelletje sukkels zijn het

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er is zoveel tumult omdat er steeds meer mensen in de CDA-achterban zijn die zich niet kunnen vinden in samenwerking met of gedoogsteun van de PVV. Dat komt omdat het CDA een Politieke PARTIJ is. Mét een partijbeginsel en mét een politiek-maatschappelijk gezicht. De PVV is in de zin der wet niet eens een partij. Want een partij kent organisatiestructuren, statuten en vooral: LEDEN! De PVV is slechts een samenstel van drie letters die voor een ideologie staan waar erg veel weldenkende Nederlanders grote moeite mee hebben. Een ideologie, die feitelijk door één persoon wordt geformuleerd en uitgedragen. Een persoon bovendien, die geen inhoudelijke discussie over zijn gedachtengoed duldt en die daarom geen waarachtige achterban wenst. Dat zou Verhagen maar ook Rutte toch tot heel diep nadenken moeten stemmen. Want welbeschouwd gaat het om de politieke gedoogsteun van slechts één persoon. Een persoon, die niets te verliezen en erg veel te winnen heeft. Ik noem zoiets Russische Roulette!

Of registreer je om te kunnen reageren.