Home

Achtergrond 536 x bekeken

Open zijn

De besmetting van drie pluimveebedrijven met laagpathogene vogelgriep H6N1 is pas deze week openbaar geworden, nadat twee bedrijven hun pluimveestapel vrijwillig hebben geruimd na klinische verschijnselen.

Al in mei onderzocht het Centraal Veterinair Instituut CVI de antistoffen op een eerder besmet bedrijf en het virus op deze twee naastgelegen bedrijven. De conclusie werd getrokken en gemeld aan het productschap voor pluimvee en eieren. De vondsten werden niet breed gecommuniceerd.

Er geldt geen meldings- of bestrijdingsplicht voor deze varianten van vogelgriep en dus melden we niets, is het standpunt. Achterliggende gedachte is dat de besmettingen relatief onschuldig zijn, maar mogelijk wel kan leiden tot exportbelemmeringen door derde landen. Ook in buurlanden worden om deze reden besmettingen met vogelgriep anders dan van de meldingsplichtige H5 en H7 niet gemeld: alles wordt onder de pet gehouden.

Van virussen is bekend dat ze kunnen muteren tot andere varianten, die mogelijk ziekmakender zijn of makkelijker verspreiden. Vanuit dit oogpunt is het beter om open te zijn over alle vondsten van virussen. Als iedereen dit doet en goed wordt geïnformeerd over de risico’s van de vondsten, hoeft dit ook geen handelsbelemmering te veroorzaken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.