Home

Achtergrond 275 x bekeken

Onderzoek naar toekomst laanbomenteelt

Hoe ziet een laanbomenteeltbedrijf er over tien jaar uit?

Hoe kun je het imago van het boomteeltvak verbeteren op de arbeidsmarkt en in de maatschappij? Studenten van HAS Den Bosch geven hun toekomstvisie van de boomteelt. Boomkwekerij Udenhout in de gelijknamige Brabantse plaats is voor het onderzoek uitgekozen als uitgangsbedrijf.

Aan de hand van verschillende aspecten zoals techniek, gewasbescherming, bemesting en management werkten zes studenten van de Hogeschool de toekomstvisie van het bedrijf uit. Daaruit komt onder andere naar voren dat om het werk voor toekomstige medewerkers aantrekkelijker te maken er nog meer wordt gemechaniseerd en geautomatiseerd in 2020.

De bomen worden dan boven de grond geteeld om de teelt beter te kunnen sturen. Het Airpotsysteem wordt gebruikt als pot en de pallet eronder zorgt voor de mobiliteit in de kwekerij. Door middel van de pallet kan het rooien volledig worden gemechaniseerd. Treintjes met karren brengen de opgepotte bomen naar het veld en halen verkochte bomen op. Het rapport draagt de titel 'Boomteelt, het vak dat nooit verveelt' en is onder andere in te zien via de website www.deboomkwekerij.nl.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.