Home

Achtergrond 152 x bekeken 1 reactie

Ondanks Ybema

Wie kent Gerrit Ybema nog? De bijna vergeten bewindsman van Economische Zaken stond voor Nederland bij de wieg van de huidige onderhandelingsronde voor de liberalisering van het wereldhandelsoverleg.

Het is inmiddels bijna negen jaar geleden dat in de hoofdstad Doha van de oliestaat Qatar de aftrap werd gedaan voor de Doha Ontwikkelingsronde. Eindelijk zouden de ontwikkelingslanden aan bod komen in het handelsoverleg, dat tot dan toe eigenlijk een onderonsje was tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, waarbij de rest van de wereld knikkend mocht aanschuiven.

Inmiddels hebben verschillende Nederlandse bewindslieden het handelsoverleg mogen volgen. Bij de onderhandelingen zijn ettelijke deadlines verstreken en enkele ministerstoppen zijn op een faliekante mislukking uitgelopen, onder meer omdat de ontwikkelingslanden vonden dat ze te weinig aan hun trekken kwamen.

De Doha-ronde volgt op de Uruguay-ronde, die een recordlengte had van bijna acht jaar. Iedereen was er in 2001 over eens dat Doha een compacte snelle onderhandeling moest worden. Het is anders gelopen. Met de voortslepende besprekingen lopen vooral ontwikkelingslanden veel kans op ontwikkeling mis. Aan staatssecretaris Ybema heeft het niet gelegen, maar die was in 2002 dan ook weg.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Aan menig wieg gestaan, maar ga er niet zomaar er vandoor. Gerrit Ybema mist verantwoordelijkheid, vandaar zijn verdwijning.

Of registreer je om te kunnen reageren.