Home

Achtergrond 296 x bekeken 1 reactie

Oekraine oogst ook minder mais

Oekraine oogst niet alleen minder tarwe, ook de maisopbrengst staat onder druk.

Analysebureau Ukr Agro Consult gaat uit van een maisoogst van 12 miljoen ton. Dat is 350.000 ton minder dan in eerdere prognoses is gemeld. Het analysebureau schrijft de daling toe aan de droogte. Oekraine was vorig seizoen de vierde exporteur ter wereld van mais, na de VS, Argentinië en Brazilië.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste oogstprognose nog uit van een maisoogst in Oekraine van 13 miljoen ton. Het Oekraiense agroconcern Kernel, gevestigd in de hoofdstad Kiev, vindt die verwachting te optimistisch. "De verwachting is dat het hete weer nog minstens tien dagen aanhoudt."

Kernel verwacht dat alleen de opbrengst van zonnebloemen mee gaat vallen. "De zonnebloemen hebben minder last van de droogte gehad."

Het landbouwbedrijf Astarta, dat 180.000 landbouwgrond in Oekraine beheert, heeft dit jaar 3,5 tot 4 ton tarwe per hectare geoogst. Dat is 23 procent lager dan vorig jaar. Aan gerst komt 2,5 tot 3 ton van een hectare. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Astarta verwacht door de hogere prijzen meer geld te verdienen aan de graanteelt dan vorig jaar.

Het ministerie van landbouw in Oekraine verwacht een totale graanoogst van 42 miljoen tot 43 miljoen ton. Vorig jaar is 46 miljoen ton graan geoogst.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen

    Als ik de velden van ons bekijk, staan die er toch redelijk goed bij. Tuurlijk een paar % niet. Maar heb ook percelen gezien waar je bij kan janken.

Of registreer je om te kunnen reageren.