Home

Achtergrond 188 x bekeken

Oekraine beperkt export tarwe

Oekraine legt de export van tarwe aan banden.

Oekraine is het eerste grote tarweproducerende land dat besluit minder tarwe te verkopen aan buitenlandse afnemers. De overheid legt strengere regels op aan de kwaliteit van de exporttarwe. Exporteurs menen dat dit een verkapte exportbeperking is.

De tarweoogst in het land valt tegen als gevolg van droogte tijdens het groeiseizoen. Nu kampt Oekraine met regen waardoor de kwaliteit achteruit holt. De regering wil de export van maaltarwe verhinderen om te voorkomen dat brood duur wordt. Volgens het ministerie van landbouw heeft Oekraine jaarlijks 11 tot 12 miljoen ton broodtarwe nodig. Er is 8 miljoen ton beschikbaar.

Analisten verwachten dat ook Rusland de tarweexport gaat beperken. Het land kampt met de ergste droogte in 130 jaar. De Russian Grain Union, de brancheorganisatie van de graanhandel, verwacht een graanoogst van 72 miljoen tot 78 miljoen ton. Eerder dit jaar ging de graanunie nog uit van bijna 100 miljoen ton graan.

De Canadian Wheat Board heeft de oogstprognose voor Canada vandaag verlaagd naar 18,45 miljoen ton tarwe. Dat is 24 procent minder dan vorig jaar is geoogst.

Door de dalende oogstprognoses steeg het novembercontract op de termijnmarkt in Parijs vandaag boven de 207 euro per ton. Dat is ruim 12 euro meer dan vrijdag. Ook Chicago noteert hoger aan het begin van de handel.

De tarwenoteringen in Parijs stegen in juli 34 procent. Chicago ging 42 procent omhoog. Dat is de grootste stijging in één maand sinds 1959. Een analist omschrijft de stemming op de graantermijnmarkten "alsof de wereld morgen vergaat".

Of registreer je om te kunnen reageren.