Home

Achtergrond 264 x bekeken

Ocap levert CO2 aan Eneco

Ocap gaat CO2 leveren aan Eneco.

De getekende voorovereenkomst betekent dat Eneco vanaf 2011 zuivere CO2 gaat leveren aan glasbedrijven in de gemeente Lansingerland. De CO2 vervangt rookgas dat Eneco nu al levert aan circa 100 tuinders in het gebied met restwarmte uit de RoCa-centrale. De CO2 van Ocap kan niet eerder worden ingezet om huidige leveringsproblemen van Eneco in het gebied op te lossen.

Dat maakt Ocap bekend op de dag dat begonnen wordt met de aanleg van een netwerk voor CO2-levering in de Zuidplaspolder. Daarvoor investeert Ocap 35 tot 40 miljoen euro.

Volgens Jacob Limbeek, initiatiefnemer van Ocap, zullen de veertig tuinders in de Zuidplaspolder maximaal 40 procent van de capaciteit van de CO2-productie van ethanolproducent Abengoa afnemen, goed voor circa 150 hectare. Eneco neemt dan een even groot deel van de CO2 af van deze tweede CO2-bron voor Ocap.

Mogelijk pas bij een derde bron verwacht Ocap de stap te kunnen maken naar een nieuw tuinbouwgebied, bijvoorbeeld PrimAviera in Noord-Holland. Ocap bouwt met de tweede bron Abengoa het aandeel in de glastuinbouw uit naar circa 20 procent. Met 1.700 hectare levering uit de Shell-bron ligt het aandeel nu op 17 procent.

Ocap wil dit najaar met bestaande en nieuwe telers en Eneco in overleg over de verdeling van de CO2 uit de nieuwe bron. Ocap wil de CO2 aanwenden om de levering aan alle tuinders te verbeteren, ook de telers die CO2 krijgen uit de Shell-bron. "We liggen daarin op één lijn met LTO Noord Glaskracht, maar telers hebben uiteindelijk de laatste stem." Volgens Limbeek heeft zo’n model het voordeel dat de leveringszekerheid toeneemt. Telers lijken daarbij wel te moeten rekenen op meer storingen. "Er zijn straks twee bronnen, de kans op storingen neemt daarmee ook toe. De kans dat CO2-levering wegvalt, neemt daarmee wel af. Telers moeten kijken wat daarvan de mogelijke impact is."

Of registreer je om te kunnen reageren.