Home

Achtergrond 439 x bekeken 5 reacties

Nog sterkere positie voor fokstier O-Man

De nieuwe stierenindex op basis van de GES-fokwaardeschatting versterkt opnieuw de dominantie bij de zwartbonte Holsteins van O-Man en zijn nakomelingen.

In totaal 29 van de eerste 60 zijn nakomelingen van deze fokstier. Direct na O-Man zelf staat nu O-Man-zoon Woudhoeve 1042 Inpuls op nummer 2. Hij verdringt Ramos naar de derde plek op de index.

Maar voor Ramos-eigenaar Alta was er ook veel goed nieuws bij de publicatie van de nieuwe index. Stier Wageningen Meint/AltaMeint, ook een A-Man-zoon, bleek met plaats 9 de hoogste nieuwkomer op de lijst. Hij debuteert met een NVI van 203, een gehaltenvererving van +3,0 vet en +2,5 eiwit en een hoge levensduur van 462 dagen. Probleempje voor Alta is dat het bedrijf momenteel geen sperma van de stier kan leveren, want het dier staat momenteel bij een bevriende KI-organisatie in Estland.

Alta heeft op plaats 42 nog een nieuwkomer, O-Man-zoon Jk Eder Altaswitch. De drie andere nieuwkomers bij de eerste 60 zijn: Canvas-zoon Southland Lincoln (45), Shottle-zoon Delta Lindberg (51) en Lancelot-zoon Skalsumer Boaz (55).

Bij de roodbonte Holsteins is er relatief gezien meer vernieuwing waar te nemen. Kian-zoon Delta Fidelity is door Lightning-zonen Heihoeve Delta Spencer en Heihoeve Arnold naar de derde plek verdrongen, waarbij de gemiddelde NVI aan de top is gedaald. Ook hier staat de hoogste nieuwkomer op plaats nummer 9. Dat is Ts Gogo-zoon Lowlands Faust. Die wordt op de voet gevolgd door Taco-zoon Lowlands Klimmer. Lager op de index volgt een hele reeks nieuwkomers die zonen zijn van Canvas.

De publicatie van de nieuwe stierendindexen gaat gepaard met de publicatie van indexen met daarbij de nieuwe GES-genomics-waarden. In deze lijst staan uitsluitend stieren van CRV opgenomen, omdat die als enige genomics-fokwaarden op Nederlandse basis beschikbaar heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  en hij was al flink overgewaardeerd.

 • no-profile-image

  Alta Fokker

  JR is gewoon super jaloers... De tijd dat CRV monopool was is schon längst vorbei....

 • no-profile-image

  J.R. Jalvingh

  Typisch artikel..... lijkt wel gesponsord door Alta. Noem dan bij alle stieren die je aanhaalt wie de eigenaar is. Maar dat is schijnbaar ook nogal moeilijk aangezien Alta niet de eigenaar is van Ramos, dat mochten ze wel willen misschien.

 • no-profile-image

  kees

  Wat is dit voor een misselijk alta bericht.....

  Die stieren die daar doorkomen vallen stuk voor stuk door de mand!

  Journalist??? Kijk is breder in de markt zeg, ipv alta naar voren halen met bagger stieren

 • no-profile-image

  Johannes Grietzen

  Idd erg gekleurd verslag. Wat te denken van Aalshorst Pleasure bij roodbont? Hoogste stijger van de lijst. Die Canvaszonen worden straks allemaal niet verkocht vanwege slechte gezondheidseigenschappen en lage gehalten. Of Shogun van Samen, stijgt ook weer goed door. De pers van tegenwoordig...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.