Home

Achtergrond 495 x bekeken 19 reacties

Nog geen beslissing over verlenging uitrijdperiode

Het ministerie van LNV heeft nog geen beslissing genomen over verlenging van de uitrijdperiode voor mest.

Er wordt op dit moment veel gebeld met Het LNV-Loket over een eventuele verlenging van de uitrijdperiode, laat Dienst Regelingen weten.

Minister Verburg heeft hierover nog geen beslissing genomen. Mocht er een beslissing komen, dan berichten we daar direct over.
Vorige week heeft de Minister het verzoek gekregen om de uitrijdperiode te verlengen, als gevolg van de weersomstandigheden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  @Hans ik snap het allemaal wel redelijk goed hoor,al die zure regen,foetsie,
  en dat komt doordat wij hier nu emissie-arm mestuitrijden.Hier in de buurt doen ze een proef met bovengrondsuitrijden ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten tzt.

 • no-profile-image

  Hans

  Bovengronds uitrijden komt helemaal niet ten goede van het milieu, het lukt al ruim 10 jaar niet om dat aan te tonen.

 • no-profile-image

  jan met de korte achternaam

  Mark dat begrijpt deze harry niet

 • no-profile-image

  Hans

  @ Koetje boe:
  Om te beginnen hier:
  http://www.pbl.nl/nl/publicaties/2009/emissiearm-bemesten-geevalueerd.html
  De lobby vóór bovengronds aanwenden heeft ook wel mijn sympathie, de argumenten die genoemd worden zijn ook aansprekender dan kille metingen en analyses. Echter, op een paar blauwe ogen en een goed gevoel reduceer je geen 60% ammoniakuitstoot.
  En wat die Duitsers betreft (mensen die daar steeds over beginnen willen het niet snappen). Doe alleen het aantal koeien in Duitsland eens maal 11 kg ammoniak en deel het door de totale oppervlakte. Hoeveel ammoniak is dat per hectare? Nu hetzelde sommetje nog eens voor Nederland.....

 • no-profile-image

  gerrie

  Het hele jaar bovengronds uitrijden komt ten goede van het milieu. Minder CO2, NOx, NH3, NH4+ uitstoot. Is er wel eens onderzoek gedaan wat mixen, injecteren, onderwerken, zwaardere machines etc etc allemaal extra uitstoot?? Waar zijn we mee bezig. Denk na. Saudi Aramco wordt er vast rijk van.

 • no-profile-image

  marco

  Boeren op lössgrond mogen mest langer uitrijden

  Nieuwsbericht | 31-08-2010

  Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft boeren op lössgrond (vooral in de provincie Limburg) tot en met 15 september gelegenheid om dierlijke mest uit te rijden. Normaliter mag mest op lössgrond tot 1 september op het land worden gebracht.

  Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan boeren op lössgrond die door het natte weer de afgelopen weken niet tijdig hun oogst hebben kunnen binnenhalen. Enkele organisaties hebben minister Verburg om deze verruiming gevraagd.

  De verlengde uitrijperiode geldt uitsluitend voor de bemesting van de stoppel van graanpercelen onder voorwaarde dat direct aansluitend een groenbemester wordt ingezaaid. Normaal gesproken geldt als voorwaarde dat een groenbemester uiterlijk 1 september is ingezaaid, willen bedrijven in aanmerking kunnen komen voor extra bemestingsruimte.

  In verband met de verlate graanoogst heeft minister Verburg besloten de periode voor het inzaaien van groenbemester voor boeren op zowel op klei- en lössgrond te verlengen tot en met 15 september. Voor verlenging van de uitrijperiode voor klei- en veengrond, waarom enkele organisaties hebben gevraagd, ziet de minister geen aanleiding.

  Op de website www.minlnv.nl/loket is meer informatie verkrijgbaar over de verlenging van de uitrijperiode voor mest op lössgrond.

 • no-profile-image

  koetje

  Op bestaand grasland hoef je niet te zaaien en de percelen die in in feb zijn bemest kun je er later haarfijn uithalen.Maar ik snap het wel,ruimere mestnormen voor het inkorten van de uitrijdtijd komt sommigen wel goed uit.

 • no-profile-image

  leon

  maak dan eens een beslissing

 • no-profile-image

  Heet geen verburg

  Het weer laat zich nu eenmaal niet dwingen. Het is niet verstandig om mest uit te rijden op een met waterverzadigde bodem want dan is de kans op afspoeling groter.Het lijkt mij dan ook zinvol om de boeren iets meer tijd te geven om de mest op een drogere grond uit te laten rijden.Met de uitspoeling valt het best mee immers het gras groeit nog wel een paar maanden.

 • no-profile-image

  Overijsselse melkveehouder

  Die Harry Wipstat kan zo in het
  nieuwe kabinet minister van landbouw
  worden, hij past wel bij die kliek.

 • no-profile-image

  Harry Wipstat

  Wat een flauwekul. De sector heeft helemaal geen langere uitrijperiode nodig. Alle mest die je nu nog op het lang brengt, leidt tot mineralenverliezen. Boeren die nu nog te weinig capaciteit hebben om hun mest tot half februari op te slaan, hebben de afgelopen tien jaar de verkeerde investeringsbeslissingen genomen.... Dat is hun eigen verantwoordelijkheid

 • no-profile-image

  veehouder

  Nog twee weken wachten dan heeft de politeik beslist. Dat is iedere keer zo als er om verlenging word gevraagt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hans, dat rapport komt van het planbureau voor de leefomgeving. Zegt dat niet genoeg? Dit soort linkse clubjes zal hoe dan ook tot een conclusie komen die past. We kunnen sowieso geen enkele waarde hechten aan dit soort 'onderzoeken', om de simpele reden dat men er maar wat op los kakelt. Zo maakten we mee dat de milieuclubs na enkele jaren MINAS duidelijk resultaat konden meten, hoe goed deze mestwet wel niet werkte! Nooit zó gelachen. Totdat ze in de gaten kregen waar ze mee bezig waren. Toen stopten de enthousiaste verhalen opeens. Allemaal onzin dus.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dàt is pas flauwekul, die mineralenverliezen!

 • no-profile-image

  sjeng

  harrie is een vriendje van demeter. Samen stemmen ze op groenen of pvdd.
  Om een goede groenbemester te telen moet je deze ook kunnen bemesten. Deze legt de mineralen vast welke in het voorjaar gebruikt worden. En over de pol gesproken op deze site: Uitrij periode verlengen en normen omhoog. Voor mij mogen ze de uitrijdperiode in het najaar 2 weken verlengen en inhet voorjaar op 1 maart zetten. In het voorjaar wordt toch vaak maar op drassige bodem gereden.
  Over de verlenging: komen ze mee als het te laat is. Heb mijn percelen al (te) nat bemest. Wilde het risico niet lopen dat ze anders beslisten.

 • no-profile-image

  koetje

  Van wie heb je die wijsheid Hans?De Duitsers lachen ons vierkant uit met onze bodemleven vernietigende machinerie en gelijk hebben ze.

 • no-profile-image

  Mark

  @ Harry. De langere uitrijperiode zou wel moeten gelden voor alle vaste mest. De minieralen zijn immers gebonden en spoelen dus niet zomaar uit. Ik weet niet hoe het bij jou zit met de regenval maar hier in het zuiden is het al een week of twee onverstandig om nog het land op te gaan met machines. Veel bedrijven willen nu, na de vroege aardappelen en de granen nog wat mest rijden. Heeft dus niets met opslag te maken.... Dit uitrijden is namelijk gebruikelijk!

 • no-profile-image

  varken

  Harry, het uitrijseizoen is tot 1 September. Ik mag al meer dan een week niet bij mijn afnemer op de zandgrond nadat hij die week ervoor geoogst had. Normaliter had ik dan voor 1 September mijn mest weg en kon ik tot April vooruit. Bij geen verlenging zal ik 1 februari rijden, weer of geen weer.
  Dus ik pleit voor 2 weken verlenging in September zodat ik mijn mest op een beter moment in het voorjaar kan aanbrengen ipv 1 februari. Ik hoop dat Gerda Verburg dat beter snapt dan jij, Harry !!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  varken

  Ik ben volledig tegen bovengronds uitrijden. Wel ben ik het helemaal met Sjeng eens, tot 15 oktober uitrijden met een groenbemester er achteraan, en de periode verlengen naar 1 Maart. Kan iedereen mee leven en voor 1 Maart wordt er niets gezaaid.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.