Home

Achtergrond 228 x bekeken

Nieuw verzoek om verkoop interventiegraan

De druk neemt toe op de Europese Commissie om graan uit de interventievoorraden op de markt te brengen.

Na Spanje heeft ook de Ierse voersector in Brussel hierop aangedrongen. Eerder deed de Europese organisatie van voerproducten (Fefac) hetzelfde.

De Ierse organisatie van graanverwerkers (IGFA) wil dat Brussel een deel verkoopt van de 5 miljoen ton gerst die in interventie ligt. Ook pleit de IGFA voor het verlagen van de EU-heffing op geïmporteerde voergrondstoffen.

IGFA-directeur Deirdre Webb hoopt dat dit leidt tot lagere voerprijzen voor de veehouders. "Het is onacceptabel dat de Europese Commissie vast houdt aan het systeem van invoerheffingen op graan. Dit benadeelt de veehouders in de EU. Terwijl andere landen de export van graan aan banden leggen om hun eigen consumenten te beschermen."

Volgens haar is de stijging van de tarweprijs op de termijnmarkten de laatste maanden vooral toe te schrijven aan speculatie en aan overheidsregels, zoals het Russische verbod op de export van graan en graanproducten. "Andere voergrondstoffen zijn ook duurder geworden. Die volgen de tarweprijs."

De Europese Commissie bespreekt binnenkort met de lidstaten de situatie op de graanmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.