Home

Achtergrond 175 x bekeken

Niet met de Franse slag

Wat er al een tijdje aan zat te komen, dreigt nu werkelijkheid te worden: de Franse groente- en fruitsector hoeft een flink deel van ten onrechte ontvangen staatssteun niet terug te betalen.

In een verklaring sorteert een zegsman van de Europese Commissie voor op het besluit, dat formeel nog moet worden genomen.
De Fransen stellen zich op het standpunt dat een deel van de steun niet kan worden teruggevorderd, omdat niet is te achterhalen welke telers er destijds, in de jaren 90, van hebben geprofiteerd. De steun is indirect, via landbouworganisaties, verstrekt. Dat zegt misschien het een en ander over de administratie van die organisaties. Belangrijker is dat de Fransen op die wijze de Commissie voor het blok zetten: eens gegeven blijft gegeven, lijkt het devies.

De Commissie mag dit eenvoudig niet over haar kant laten gaan. Als de Franse overheid (een deel van) het geld niet bij de ontvangers zegt te kunnen terugvorderen, dan moet Brussel dat maar verhalen op de Franse regering, via een korting op te ontvangen steun of een boete. Nederland moet daar bij de Commissie op aandringen. Als de Fransen vrijuit gaan, betekent dat een gevaarlijk precedent: andere lidstaten zouden het Franse voorbeeld kunnen volgen en zo de interne markt ondergraven. Daar zit niemand op te wachten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.