Home

Achtergrond 903 x bekeken

Morellen oogsten voor in de kersenvlaai

Een medewerker van kersenteler Guy Beijers uit Eijsden houdt het machinaal oogsten van morellen, een zure kersensoort, in de gaten.

De morellen worden losgeschud van de boom en vallen vervolgens in een bak water, waar ze worden schoongemaakt en gekoeld. Eenmaal getransporteerd naar de fabriek, worden de morellen ontpit en ingeblikt. "Ze worden veel gebruikt voor vulling van kersenvlaai", vertelt Beijers. Hij runt het bedrijf samen met zijn broer Lucien. Naast de eigen kersenteelt oogsten ze, in loonwerk, ook machinaal kersen voor andere telers. Foto Twan Wiermans

Medewerkers van Van der Slot uit Voorhout (Zuid-Holland) scheiden kleine narcissenbolletjes van de grote. Daarna worden de grote bollen op maat gesorteerd. De kleine bolletjes gebruikt Van der Slot in de winter in de broeierij. De grote narcissen worden geëxporteerd.
Jan van der Slot teelt op 2 hectare narcissen. "Het is eigenlijk een overblijfsel uit het verleden, maar wel één die nog goed in de bedrijfsvoering past." Het bedrijf teelt op 26 hectare tulpen en wil zich hierin specialiseren. Zaterdag houdt Van der Slot open dag. "We verwachten tussen de 500 en 700 mensen, dat is met deze drukte best een last. Tegelijk is het belangrijk om de maatschappij het verhaal achter de bloem te vertellen." De markt houdt volgens Van der Slot niet over, maar de moed zinkt hem nog niet in de schoenen. "De markt is zoals hij is, je kunt er alleen het beste van maken." Foto Henk Bouwman

Chauffeur Wim Vos van hennepverwerker Dunagro maait hennep. Het bedrijf oogst dit seizoen 425 hectare. "De hennep heeft zich goed hersteld van de droogte. We verwachten een gemiddelde opbrengst van 8 ton per hectare. De hennep wordt op zwad gemaaid. Het blijft liggen tot het droog genoeg is voor het wordt opgeraapt. Van de vezels maken we platen voor isolatiematten, autodashboards en papier. Het kernhout wordt verwerkt tot strooisel voor paarden en vleeskuikens." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.