Home

Achtergrond 189 x bekeken 11 reacties

Minder natuursubsidie I&R-weigeraars

De Dienst Regelingen van het ministerie van LNV kort boeren die vanwege gewetensbezwaren niet meedoen aan de I&R-regeling, en als zodanig zijn erkend, nu op de subsidie voor agrarisch natuurbeheer.

Dit meldt Thom de Groot, die zelf gewetensbezwaarde is en ook optreedt als woordvoerder van de groep van ongeveer 30 boeren. Hij heeft bericht ontvangen dat 20 procent wordt gekort op de uitbetaling van de PSAN-subsidie, omdat hij de I&R-eisen opzettelijk niet zou hebben nageleefd. Eerder dit jaar werd hij om vergelijkbare redenen als 20 procent gekort op de uitbetaling van Europese toeslagrechten.

Deze kortingen kosten de veehouders duizenden euro’s per jaar aan inkomsten. De Groot noemt de kortingen onbegrijpelijk en ook erg oneerlijk, omdat de gewetensbezwaarde oormerkweigeraars als groep zijn erkend. Daarbij is een protocol ondertekend door de boeren, met daarin een overeenkomst met het ministerie van landbouw, waarin ze als groep gewetensbezwaarden zijn erkend.

Nu het echter aankomt op de vraag wat de erkenning als gewetensbezwaarden in de praktijk betekent, blijkt dat LNV met twee monden spreekt, meent de veehouder uit Grou. Op papier erkent het ministerie de gewetensbezwaarden, maar het trekt daar geen consequenties uit, vindt hij. "Anders zou het ministerie de veehouders niet hebben gekort op de natuursubsidie wegen opzettelijke niet-naleving van de I&R-eisen", stelt De Groot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrije

  Het is moedig je principes te handhaven. Maar van de overheid verlies je. Boeren zijn volledig afhankelijk gemaakt van premies en subsidies. De ambtenaren trekken aan de touwtjes en ze laten de boeren doen wat ze willen. Ik vraag om die reden geen derogatie meer aan, ben gestopt met natuurbeheer en heb mijn toeslagrechten verkocht. Ik verdien wat minder, maar ben vrij man.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Helaas kunnen de meeste boeren hun toeslagen niet missen, dan is het einde verhaal. Wat je wèl kunt doen (zijn wij ook mee bezig) is, als ze je korten of anderszins te grazen nemen omdat je niet naar hun pijpen danst, de zaak juridisch aanvechten. Nu zal dat in dit land niet helpen, want de rechterlijke macht (voorzover deze naam nog waardig) is toch niet onafhankelijk. Maar doorstomen naar Europa. De mestwet is hier een mooi voorbeeld van. Iedereen die hier ook maar een cent aan heeft uitgegeven, moet doorgaan tot aan Europa.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat heeft volstrekt onbenullig opgestelde en maatschappelijk volstrekt irrelevante wet- en regelgeving feitelijk voor functie, als uiteindelijk de samenleving het gelag mag betalen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als je door rood licht rijdt dan wordt je toch ook gekort op je huursubsidie, logisch toch

 • no-profile-image

  Demeter

  1 Van de voorwaarden voor het verkrijgen van natuursubsidie is het merken van je vee. Als je daaraan niet voldoet krijg je slechts een deel van de subsidie uitbetaald, lijkt me logisch je hebt ook niet geheel voldaan aan de subsidievoorwaarden.

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Ja en ik heb een gewetensbezwaar tegen belastingen en tegen het betalen van I&R-meldingen van varkens.Deze bezwaren lijken nergens op er is maar 1 manier om onder deze regelingen uit te komen en dat is stoppen met boeren. Ik zal maar zeggen wat de meeste denken ze willen er gewoon onder uit voor de prijs van de merken en van de rondslomp. Die andere wel hebben dus ik vind korten een goede oplossing nou eens kijken hoeveel principe s ze nog hebben

 • no-profile-image

  Maak 't

  Wat heeft natuursubsidie nou met merken van vee te maken?

 • no-profile-image

  Rinie

  Een pluim voor de 30 boeren! Laat inderdaad alom van je horen! Want oorflappen horen niet in de oren van de dieren. Bovendien zijn het toch niet de dieren die eventueel zouden kunnen frauderen?!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Vind ik ook Rinie. En vrije boer, van de overheid verlies je? Wel als iedereen doodsbang is (gemaakt). Ik blijf er bij dat we met z'n allen weer een blok moeten gaan vormen. Een machtsfactor van belang, waar niemand meer omheen kan. We kunnen het zo weer terug hebben, we hebben het tenslotte ook zelf weggegeven met de LTO voorop.

 • no-profile-image

  M. Vlasveld

  Boeren die geen oormerken willen toepassen zijn dapper, zulke boeren heeft ons land nodig! Zij verdienen een lintje en hun produkten zouden herkenbaar op de markt moeten komen, zodat ik die produkten kan vinden en ze kan kopen en aanbevelen aan mijn clienten. LNV zit hier goed fout!

 • no-profile-image

  vrije

  Met zijn allen 1 blok vormen. Lukt toch niet, boeren zijn nu eenmaal individualisten. Anders waren ze wel wat anders gaan doen. Ik heb geen vertrouwen in LNV en ook niet in LTO. De ambtenaren hebben de macht in Nederland en houden vast aan het principe verdeel en heers. En dat lukt ze tot nu toe prima. Je kan er alleen om heen als je geen subsidie of premie meer aanvraagt. De papieren rompslomp die dit geeft is buiten alle proporties. Niks meer aanvragen, dan hebben ze geen machtsmiddelen meer. Het scheelt je enorm veel tijd en ergenis. Boeren is op die manier weer leuk.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.