Home

Achtergrond 363 x bekeken 10 reacties

Meer uitzonderingen voor megastallen Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen aan nog eens vier veehouderijen ontheffing verlenen om te bouwen boven de nieuwe normen voor megastallen.

Het gaat volgens de provincie om zogenoemde unieke gevallen, aldus een voorstel. De gemeenten Woensdrecht, Geertruidenberg, Etten-Leur en Grave hebben om de ontheffing gevraagd.

In Gassel (gemeente Grave) gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe kippenstal met twee verdiepingen. De veehouder was al in een vergevorderd stadium met de verplaatsing van zijn bedrijf vanwege natuur en huishoudens in de buurt, beargumenteert de provincie het belang van de uitzondering. In Woensdrecht krijgt een varkenshouder ontheffing om tot 2,5 hectare (in plaats van de maximum 1,5 hectare) te bouwen omdat zijn huidige bedrijf ligt in het belangrijke natuurgebied de Brabantse Wal.

Uitzonderingen voor zogenoemde lopende zaken liggen erg gevoelig in de Brabantse politiek. Eerder trokken Provinciale Staten het initiatief volledig naar zich toe en eiste zeggenschap bij elke ontheffing. In totaal maken naar schatting enkele tientallen veebedrijven kans om te bouwen boven de strengere regels voor megastallen, die na een lang debat in het voorjaar werden opgesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrit

  Herkauwer overdrijft echt niet. Ik heb uit betrouwbare bron gehoord dat een floddertje papier met wat onbeholpen schetsen van een ondernemer al snel als vergevorderd stadium van bouwplannen wordt gezien. en dan zijn bij een paar borrels al gauw handtekeningen gezet om een ontheffing te krijgen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Regels zijn er, dacht ik, om te worden nageleefd. Als de Staten zich daar al niet aan houden, wat valt er dan nog van de burgerij te verwachten. Die boer bij Woensdrecht zat met zijn bedrijf op de Brabantse Wal en had daar feitelijk al veel eerder weg gemoeten. Maar het is van de volstrekt krankzinnige om hem een stal te laten bouwen die één hectare (voor het gemak: een voetbalveld) groter is dan formeel is toegestaan. Louter omdat hij weg moet uit een natuurgebied. Op die manier is het hek van de dam en wordt wetgeving voor de flamoes van de poes gemaakt.

 • no-profile-image

  niek

  Linda, de reconstructiewet was er al veel eerder,en door een paar herrieschoppers heeft naderhand GS van Noord Brabant weer het een en ander aangepast. Bij de inspraakronden heb ik niet een keer iets van jullie vernomen. Als later ondernemers in een vergevorderd stadium zijn kun je toch niet meer verwachten dat dat ineens stopt. En Linda volgens RIVM gegevens hangt de slechtste lucht in de steden. En nog een ding wel een beetje respect voor Brabant.

 • no-profile-image

  WEET ALLES BETER

  @HERKAUWER : EEN VOETBALVELD IS MAAR EEN HALVE HECTARE ( +- 50 OP 100 M).
  ALS DE REST VAN UW VERHAAL OOK MET DE HELFT OVERDREVEN IS.......

 • no-profile-image

  verstraten

  Het is niet meer dan normaal dat gemaakte afspraken nagekomen worden.
  Dat geld voor afspraken van na 19 maart maar ook voor afspraken van daarvoor. Waar je dan de grens precies legt in hoeverre ondernemers plannen in een vergevorderd stadium hebben? In ieder geval is het grote kwats om te veronderstellen dat met wat schetsen en borreltjes eea geregeld word. De kans is zelfs groot dat een aantal ondernemers gedwongen wordt de rechtsgang op te zoeken voor schadeloosstelling, omdat hun aangvraag afgewezen gaat worden.

 • no-profile-image

  linda

  @downunder, alle afleidingsmanoeuvres ten spijt, het gaat NIET OVER m3 of hectares van voetbalvelden. het gaat over hoe corrupt GS van Noord Brabant is, om het besluit tot een bouwstop van megastallen na het brugerinitiatief met allerlei foefjes te omzeilen. Er zou gewacht worden met bouwen om eerst grondig onderzoek te doen naar ziekteverspreiding veroorzaakt door de vee-industrie. ik weet het ik was bij het laatste symposium in Den Bosch.

 • no-profile-image

  niek

  klopt herkauwer. Er was inderdaad wetgeving waar door de boeren aan meegewerkt is , maar die word halverwege ineens weer aangepast. Zo werk je mee aan de reconstructie en door een paar herrieschoppers zagen ze zo een poot onder de stoel vandaan. Je moet ergens weg maar kunt nergens meer naartoe. Dank je wel.

 • no-profile-image

  down under

  Herkauwer, overdrijven is ook een kunst. Ik kom, zo nu en dan op een zondag ochtend, wel eens langs een amateurclubje en als er al gespeeld wordt dan staat er naast de penningmeester en de voorzitter hooguit nog een mannetje of tien te kijken, lijkt mij dat die niet meer dan (volgens de vleeskuikensnorm) een metertje of 30 nodig hebben. Zodoende kom ik niet verder dan een 0,7275 ha per voetbalveld. (maximale maten KNVB 69 x 105 plus (12*105kg/42kg-m3) 30m3)

 • no-profile-image

  zwets

  Kijk die managers , die vroeger ook boerke waren, die zoeken de grenzen van de wet op en bouwen mega stallen en geven om god en verbod. Conclusie dat is macht geven aan de verkeerde mensen. Lang leve het boerkes tijdperk.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je Gerrit. Ik heb er ook werkelijk geen belang bij om zaken te verdraaien.
  Opdringerige allesweter: een voetbalveld is wel wat groter dan de ruimte tussen de vier cornerpaaltjes. Dat is het speelveld, maar daar had ik het niet over. Een gewoon modaal voetbalveld (dus niet een stadion) meet minimaal een hectare. Waar wil je anders het publiek laten, wizz kid?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.