Home

Achtergrond 274 x bekeken

Medvedev eist prijsregulatie, stelt maximumprijzen in

Dmitri Medvedev wil hervormingen die uitmonden in betere prijzen voor boeren.

Dat schrijft persbureau RIA Novosti op basis van uitspraken die de Russische president deed tijdens een bezoek aan boeren in Zuid-West-Rusland. Tegelijk stelt de president maximumprijzen in om consumenten in bescherming te nemen.

Medvedev inspecteerde verscheidene landbouwcoöperaties en kreeg van boerenleiders te horen dat ze hun melk verkopen aan handelaren voor 11,5 roebel. In de supermarkt wordt de melk na bewerking verkocht voor 32 roebel. "Dus, de boeren krijgen 30 procent van de consumentenprijs", aldus Medvedev.

De in Sint Petersburg geboren leider wil overleg met de supermarkten en handelaren over een meer eerlijke margeverdeling. Tevens stelt de president volgens Resolutie 530 maximumprijzen in voor wat de regering ziet als 33 "sociaal-essentiële" voedingsmiddelen. De wetgeving stelt maximumprijzen in voor de komende 3 maanden.

De prijzen voor onder andere ontbijtgranen maar ook vlees kunnen sterk stijgen nu de Russische oogst van granen maar ook andere voedingsgewassen door droogte wordt gedecimeerd. Het prijsmaximum wordt ingesteld wanneer de prijs in 30 opeenvolgende dagen 30 procent of meer is gestegen.

De producten waarvoor reeds een maximum is ingesteld zijn onder andere rundvlees, varkensvlees en lamsvlees waarvan het bot niet is verwijderd, suiker, boter, consumptiemelk, tarwemeel aardappelen, witte kool, appels, wortelen en uien. Rusland probeert met de maatregel de consument te beschermen tegen snelle geldontwaarding.

Of registreer je om te kunnen reageren.