Home

Achtergrond 203 x bekeken 4 reacties

Makkelijke kritiek

LTO drong er al een tijdje op aan: een tijdelijke vrijstelling voor het verbod op het scheuren van grasland.

Door de droogte deze zomer is veel gras kapotgegaan, terwijl het opnieuw inzaaien normaal gesproken pas in het voorjaar weer is toegestaan. Woensdag kwam landbouwminister Gerda Verburg met de mededeling dat het verbod in de eerste helft van september wordt opgeschort.

Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo geldt de vrijstelling alleen voor zand- en lössgronden, die door de droogte met minder dan 5 procent van het oorspronkelijk geteelde gras is bedekt. Dit moet door een onafhankelijke deskundige worden vastgesteld en in een rapport opgeschreven. Na vernietiging van de graszode moet onmiddellijk worden begonnen met opnieuw inzaaien.

Melkveehoudersbond NMV vindt de voorwaarden te strikt en vreest dat de vrijstelling voor veel boeren niet werkbaar is. Die kritiek is echter wel erg gemakkelijk. De door Brussel opgelegde milieudoelen moeten hoe dan ook worden gehaald en dus het is begrijpelijk dat LNV ongelimiteerd scheuren wil voorkomen. De winst op korte termijn mag de lange termijn niet in gevaar brengen. Marchanderen met de Europese eisen zou opnieuw binnenhalen van een derogatie ernstig bemoeilijken. De sector mag dus blij zijn met deze stap van de minister.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Europa speelt het anti-europese sentiment flink in de kaart door deze opstelling

 • no-profile-image

  Mijn mening

  De boeren moeten dus dankbaar zijn met zoveel eisen om grasland te scheuren?
  Wie zegt dat de milieudoelen niet gehaald worden als het grasland massaal gescheurd wordt?
  Een dichtere zode neemt meer mineralen op dan een open zode met veel onkruid.
  Ook blijft grasland vernieuwing in het najaar beter dan in het voorjaar. Het is algemeen bekend dat er dan minder bespuiting tegen onkruid nodig is.
  De regel van het scheurverbod moet zowiezo van de baan!!!!

 • no-profile-image

  louw

  helemaal mee eens, het is makkelijke kritiek op de nmv die zich meer dan de lto hier voor hard hebben gemaakt en dan absurde eisen voorgescoteld krijgen. Het is weer duidelijk dat reed business mensen aan het werk heeft die niet gehinderd worden door kennis van zaken en zomaar wat roepen. anders had men de eisen wel van meer kritiek voorzien.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En als het nu eens op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd was....

Of registreer je om te kunnen reageren.