Home

Achtergrond 164 x bekeken

Lubbers adviseert minderheidskabinet VVD-CDA

Informateur Ruud Lubbers heeft koningin Beatrix geadviseerd dat er onderhandeld moet worden over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

In zijn eindverslag adviseert hij Beatrix VVD-voorzitter Ivo Opstelten te benoemen tot informateur. Onder diens leiding zouden de fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV kunnen gaan onderhandelen.

Uit het verslag van Lubbers blijkt dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) Lubbers afgelopen vrijdag hebben laten weten dat ze niet beschikbaar waren voor onderzoek naar andere kabinetten dan de minderheidsvariant waar ze het vorige week over eens waren geworden. Ook toen al stelden ze Lubbers Ivo Opstelten voor als gewenste informateur.

Lubbers sprak maandag nog met de zeven andere fractievoorzitters, waarna hij dinsdagochtend Rutte, Wilders en Verhagen nogmaals vroeg of zij echt niet bereid waren eerst naar meerderheidsvarianten te kijken, zoals verschillende fractievoorzitters maandag hadden bepleit. ,,Zij persisteerden echter in hun opvatting van vrijdag 30 juli dat zij daarvoor niet beschikbaar waren.''

Hij stelt ook dat het kabinet dat nu onderzocht gaat worden geen meerderheidskabinet is, maar ook geen gewoon minderheidskabinet. "Immers, een meerderheid in de Tweede Kamer werkt samen, zij het op een bijzondere, eigen wijze met een regeerakkoord en een afzonderlijk gedoogakkoord die niet geheel los van elkaar gezien kunnen worden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.