Home

Achtergrond 150 x bekeken

Leefbaar Utrecht stopt wegens 'besmet' imago

Leefbaar Utrecht doet niet mee aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Het imago van Leefbaar is de afgelopen jaren besmet, liet het enig overgebleven raadslid vandaag weten. Het rechtse imago speelt de partij parten. ”We moeten nog steeds uitleggen dat we niet verbonden zijn aan Leefbaar Rotterdam, want mensen associëren ons daarmee”, zegt Vincent Oldenborg. ”We zijn op dit moment aan het onderzoeken of er nog wel markt is voor Leefbaar Utrecht, of überhaupt voor een lokale partij.” De partij stopt of krijgt een nieuwe naam, ”gebaseerd op dezelfde fundamenten”.

Ook op andere plekken in de provincie Utrecht sterven de Leefbaren uit. In Soest overweegt Leefbaar een naamsverandering. ,,Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam is uitgebreid in de media geweest. Hij wordt geassocieerd met de PVV en daar willen wij niet aan gekoppeld worden'', aldus de fractievoorzitter. Leefbaar Zeist ging al overstag en veranderde vorig jaar in Pro Zeist. ,,Een heleboel mensen liepen bang weg zodra ze de naam Leefbaar hoorden'', aldus de bestuursvoorzitter. ,,Toen het mis ging met Leefbaar Nederland en de LPF, werden wij daarmee geassocieerd.''

Leefbaar Utrecht werd in 1997 opgericht door Henk Westbroek en Broos Schnetz en werd met negen zetels direct de grootste in de raad. De partij had op het hoogtepunt veertien zetels. De daling zette in na het vertrek van Henk Westbroek. Van de successen is niets meer over. De partij, nu officieel Stadspartij Leefbaar Utrecht, heeft nog slechts een zetel in de raad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.