Home

Achtergrond 339 x bekeken

Late potersoogst hindert vroege export

De vroege export van pootaardappelen dreigt in de knel te komen door de late start van de oogst. Volgens keuringsdienst NAK was begin deze week 5,3 procent van de pootgoedpercelen gerooid.

Op 22 procent van de percelen is het loof nog niet vernietigd. Slechts 2 procent van de gerooide percelen is bemonsterd voor de nacontrole van de pootaardappelen op virusziekten. Vorig jaar rond deze tijd waren veel meer percelen gerooid en bemonsterd.
De nacontrole vergt enige tijd. De capaciteit van de zogenoemde snelle PCR-test is beperkt. De NAK wil voorkomen dat pootaardappelen niet kunnen worden geëxporteerd, omdat de uitslagen van de nacontrole nog niet beschikbaar zijn. Op de foto is maatschap De Wilhelminapolder druk bezig met het oogsten van pootaardappelen bij het Zeeuwse Wilhelminadorp. Foto Anton Dingemanse

Herder Hilde Groen trekt deze zomer met haar schaapskudde door een groot deel van Zuidwest-Friesland. De 250 Schoonebeker schapen worden ingezet om de opslag van struiken en bomen in natuurgebieden van Staatsbosbeheer weg te vreten. Het gaat in totaal om 169 hectare natuur die ze namens haar werkgever Beter Beheer Begrazingsadvies onderhoudt. "De Schoonebeker schapen zijn gewend om te overleven op ruw natuurterrein", vertelt Groen. "Eigenlijk lusten de dieren helemaal geen gras." Foto Alex de Haan

Chauffeurs Frank, Bas en Jasper van Loonbedrijf Van Dun uit Rutten rooien eerstejaars plantuien bij maatschap Blok-Postmus in Espel in de Noordoostpolder. De heren gingen dinsdagmiddag aan de slag en het vlotte goed, maar een flinke onweersbui gooide roet in het eten. Nu is het maar afwachten wanneer het perceel weer klaar is voor de rest van de oogst. Het gewas is al afgestorven. De maatsortering is niet geweldig, maar het product is gezond. Foto Wim Blok

Een medewerker van loonbedrijf van Hattum uit Asch ploegt het land van Van Wees in het Gelderse Ravenswaaij. Het heeft even geduurd voor het graan van de akker kon, maar nu dat is gebeurd wil de akkerbouwer doorpakken. Het voormalige graanveld gaat volgend seizoen functioneren als grasland. Van Wees is tevens van plan weidevogelbeheer te gaan toepassen op zijn nieuwe grasland. Ondertussen is het feest voor de meeuwen, want vanwege het ploegen komen veel wormen en insecten boven de grond. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.