Home

Achtergrond 162 x bekeken

'Landen op snelweg verantwoorde keuze'

De landing die twee luchtballonnen dinsdagavond uitvoerden op de A28 ter hoogte van Nunspeet, was een verantwoorde keuze.

"Als je stil hangt boven de snelweg kun je een veilige landing uitvoeren'', zegt Job de Wilde van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL).

,,Je bent afhankelijk van de wind voor de richting waarin je gaat. Zonder wind kun je alleen nog maar omhoog of omlaag. Als de wind boven een bos of bij een snelweg bijna wegvalt, moet de piloot alles afwegen en bepalen wat de landingsmogelijkheden zijn'', zegt De Wilde. In de avond neemt de wind steeds verder af. De kans dat hij weer aantrekt, is heel klein. Volgens De Wilde is het risico te groot om daarop te wachten. ,,Stel dat je voor anderhalf uur gas mee hebt. Na een uur in de lucht moet je zeker zijn van een goede landingsplek. Dit laat je niet aankomen op de laatste tien minuten'', verklaart hij.

De snelweg was volgens De Wilde veiliger om te landen dan het nabijgelegen bos. De ballon kan door de takken van de bomen namelijk stuk gaan. ,,Ook kan de mand op een dikke tak terechtkomen en kantelen. Hierdoor kunnen er passagiers uit vallen'', zegt hij. De auto's op de snelweg zien bovendien van verre dat de ballon aan het dalen is en zullen daardoor remmen. Dat verkleint het risico op gevaarlijke situaties. Hoe hard de luchtballon daalt, heeft de piloot zelf in de hand. Hierdoor kan gekozen worden voor het meest veilige moment om te landen.

De landing op de A28 was volgens De Wilde echter geen noodlanding. ,,Het was een normale landing op een ongewone plaats. Van een noodlanding is pas sprake bij een technisch mankement'', aldus de zegsman.

Met een luchtballon landen op een snelweg mag alleen als de piloot geen andere landingsmogelijkheid ziet. In alle andere gevallen is dat verboden.

Van een schadevergoeding aan het Rijk is volgens De Wilde geen sprake. Mochten particulieren op de een of andere manier wel schade hebben ondervonden van het voorval, kunnen zij een claim indienen bij de ballonvaartmaatschappij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.