Home

Achtergrond 178 x bekeken

Kostscholen weer in de lift in Vlaanderen

Een groeiend aantal Belgen stuurt zijn kinderen weer naar kostschool.

Leken de internaten tien jaar geleden op sterven na dood, nu zijn er wachtlijsten. Er moeten zelfs nieuwe kostscholen worden geopend. Het groeiend aantal echtscheidingen is een belangrijke oorzaak van deze toegenomen populariteit.

Deskundigen uit de Vlaamse onderwijswereld hebben dat woensdag gezegd in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Volgens Anja Dingenen van de dienst Internaten van het vrij onderwijs (vergelijkbaar met het bijzonder onderwijs in Nederland) daalde het aantal internaatleerlingen van 35.000 in de jaren '70 tot 7500 in het jaar 2000. ,,Ideeën over opvoeden waren veranderd en het wat strenge imago van de tuchtschool paste daar niet meer in.''

Vanaf 2001 kwamen er weer meer interne leerlingen. Vorig jaar bedroeg hun aantal 8500 en dit jaar wordt een nieuwe stijging verwacht.

Uit een enquête blijkt dat een op de drie internaatleerlingen gescheiden ouders heeft. Bij leerlingen in het basisonderwijs is dat zelfs bijna de helft. Daarnaast leiden drukke beroepsbezigheden van de ouders er vaak toe dat ze hun kinderen naar een internaat te sturen, zegt Dingenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.