Home

Achtergrond 978 x bekeken

Knie-operatie voor Fleckvieh-kalf

Twee dierenartsen van dierenkliniek Pietersberg in Oosterbeek en een collega uit Doesburg opereren een Fleckvieh-vaarskalf aan de linkerachterpoot.

Het dier liep moeizaam door een weggeschoven knieschijf en dreigde te worden afgevoerd. Dankzij de hersteloperatie kan het twee weken oude kalf over ruim een maand weer normaal lopen. De veehouder wil het inzetten voor de fokkerij. Dierenkliniek Pietersberg voert wekelijks knie-operaties uit bij honden, maar bij kalveren was het nog nooit gedaan. Het is vrij kostbaar en de verdovingsmethode moest speciaal worden uitgezocht. ”Het geeft echter ook voldoening een kalf te kunnen behouden met deze techniek,” zegt dierenarts Hildeward Hoenderken.Foto Dierenkliniek Pietersberg

De directe schade als gevolg van vele regen en storm in de land- en tuinbouw lijkt vooralsnog mee te vallen. Tuinders in het Westland zagen soms de goten overlopen terwijl bliksem hier en daar zorgde voor inductieschade, aldus verzekeraars. De schade voor akkerbouwgewassen is echter nog onduidelijk. Interpolis kreeg volgens schade-expert Adri Witlox 50 meldingen met een voorlopig schadebedrag van zo’n 4 ton. Concurrent Agriver noteerde bijna 20 meldingen, maar kan nog geen indicatie van het schadebedrag geven. AGD

Akkerbouwer Bas Schrage in Zuidlaarderveen heeft gisterochtend 1 hectare suikerbieten geoogst. De bieten gaan naar de beide fabrieken van Suiker Unie in Vierverlaten en Dinteloord. Met de bieten wordt de apparatuur getest voor de monstername en de laboratoriumonderzoeken. Het rooien ging verrassend goed, zegt Schrage. ”We hebben zondagavond nog 30 millimeter regen gehad, naast alle regen die al is gevallen. Maar we hebben voor de proefrooiing een perceel op lichte zandgrond gekozen.” Foto Koos van der Spek

De kalveren van de familie Lansbergen worden gelost in het Groningse Scheemda. Het gezin verplaatst vanuit het Zuid-Hollandse Stompwijk om plaats te maken voor de Ecologische Hoofdstructuur. De ligboxenstal is gemoderniseerd en de aanvankelijk wat gladde roosters zijn wat verruwd. Volgens Helen Lansbergen voelen de 60 koeien en 20 stuks jongvee zich prima thuis. ”Het Groningse gras smaakt de dames prima!.” Zelf is ze nog geen stugge Groninger tegengekomen. Foto Koos van der Spek

De aardwarmteboring van drie tuinders uit de Koekoekspolder valt onder de ruimere garantieregeling van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Die toezegging deed minister Van der Hoeven gisteren bij de symbolische start van de boring. De toekenning is gedaan op basis van de oude regeling, maar de ruimere voorwaarden van de nieuwe garantieregeling zijn dus van kracht. De nieuwe regeling is ruimer, omdat het minder snel een verplichte tweede boring voorschrijft. De nieuwe regeling gaat 1 oktober open. Foto provincie Overijssel

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.