Home

Achtergrond 170 x bekeken

Kleine tsunami na aardbeving bij Vanuatu

De autoriteiten van de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan hebben de inwoners aangeraden uit voorzorg naar hoger gelegen gebieden te gaan, nadat een zware zeebeving een kleine tsunami tot gevolg had gehad.

Dat heeft de politie in de havenstad Port Vila dinsdag gezegd. Er zijn vooralsnog geen berichten van schade. Gebouwen in de stad schudden ongeveer 15 seconden lang op hun grondvesten. Duizenden angstige mensen zijn de bergen in gerend, onder wie ook toeristen. Politiesirenes loeiden om mensen te waarschuwen.

Een zeebeving op 35 kilometer diepte, met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter, vond dinsdagochtend om half acht Nederlandse tijd plaats op ongeveer 45 kilometer ten westen van de hoofdstad Port Vila. Bij de stad werd een kleine tsunami van 23 centimeter gemeten, meldde het Pacific Tsunami Warning Center. Een tsunamidreiging is enkele uren van kracht.

Vanuatu ligt ten oosten van Australië, dicht bij de zogeheten Ring van Vuur rondom de Grote Oceaan. In de regio komen geregeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor door constante frictie tussen geologische platen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.