Home

Achtergrond 140 x bekeken

Kenianen stemmen over nieuwe grondwet

In Kenia is woensdag een enorme politiemacht op de been om ongeregeldheden te voorkomen rond het referendum over een nieuwe grondwet.

Het is de eerste keer dat de circa 12,6 miljoen Keniaanse stemgerechtigden naar het kieslokaal mogen sinds de presidentsverkiezingen van eind 2007, die de aanleiding vormden voor grootschalig etnisch geweld.

Zeker 1300 mensen werden vermoord in de laatste dagen van 2007 en in de eerste weken van 2008. Daarnaast sloegen verspreid over het hele land circa 300.000 mensen op de vlucht. In de Rift Vallei, waar zich veel vruchtbaar land bevindt en waar rivaliserende stammen wonen, was de geweldsexplosie het hevigst.

Woensdag houden 70.000 politieagenten en VN-waarnemers de situatie in de gaten bij kieslokalen en bij andere plekken waar zich spanningen kunnen voordoen. De autoriteiten zetten alleen in de Rift Vallei al 18.000 extra veiligheidsbeambten in.

De nieuwe grondwet moet de oude vervangen. Deze dateert van 1963, toen Kenia onafhankelijk werd van kolonisator Groot-Brittannië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.