Home

Achtergrond 195 x bekeken

'Irak weer onafhankelijk'

Irak is met de beëindiging van de gevechtsrol van Amerikaanse troepen in Irak weer "soeverein en onafhankelijk''.

Dit zei de Iraakse premier Nuri al-Maliki vandaag in een televisietoespraak.

"Onze veiligheidstroepen gaan voorop bij het waarborgen van de veiligheid in het land en bij het wegnemen van alle dreigingen, of die nu uit het binnen- of uit het buitenland komen'', aldus Maliki. "Ik verzeker u dat de Iraakse veiligheidstroepen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen'', zei de premier.

Formeel zijn de minder dan 50.000 overgebleven Amerikaanse militairen bezig met het helpen en adviseren van Iraakse troepen en niet meer op het slagveld om tegen rebellen te vechten. De laatste Amerikaanse gevechtstroepen verlieten Irak bijna twee weken geleden. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is in Bagdad ter gelegenheid van de beëindiging van de Amerikaanse gevechtsrol.

President Barack Obama bezoekt vandaagin Texas militairen die net uit Irak zijn teruggekeerd. Hij spreekt later vanuit het Witte Huis de Amerikanen toe. Ook zal hij dinsdag zijn voorganger George Bush bellen. De Republikein Bush viel Irak in 2003 aan, met steun van voornamelijk de Britse premier Tony Blair. Het regime van dictator Saddam Hussein kwam snel ten val, maar het geweld dat daarna losbarstte, kostte alleen al aan meer dan 100.000 Iraakse burgers het leven.

Obama was geen voorstander van die oorlog en beloofde in zijn verkiezingscampagne hem te beëindigen. De oorlog heeft al aan meer dan 4400 Amerikaanse militairen het leven gekost. De hele operatie heeft de Amerikaanse regering sinds 2003 al bijna 1 biljoen dollar (788 miljard euro) gekost.

Irak is politiek en etnisch verscheurd en heeft na de parlementsverkiezingen in maart nog steeds geen regering. Het maakt van Maliki feitelijk een demissionaire premier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.