Home

Achtergrond 340 x bekeken 6 reacties

IGC verwacht groot tekort aan tarwe

Het tekort aan tarwe op de wereld loopt dit seizoen op naar 13 miljoen ton.

Zo’n groot tekort komt bijna nooit voor. De International Grains Council (IGC) heeft de tarweprognose fors verlaagd. De IGC schat de wereldproductie nu op 644 miljoen ton tarwe. Dat is 7 miljoen ton minder dan eind juli werd verwacht. De daling wordt vooral veroorzaakt door droogte in Rusland en regen in de EU.

Ondanks dat tarwe fors duurder is geworden verwacht de IGC dat het verbruik verder stijgt naar een record van 657 miljoen ton. Volgens het analysebureau kampen veehouders in Rusland met een tekort aan voer, waardoor zij veel meer tarwe gaan verbruiken. Dat compenseert ruim de daling van de vraag in Europa en Azië.

De IGC verwacht ook een tekort aan mais. De wereld oogst dit seizoen 829 miljoen ton, maar heeft 837 miljoen ton mais nodig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  'Gezond verstand

  Hopelijk worden er nog talrijke vergisters
  bijgebouwd zodat er eindelijk ( na 25 jaar)
  een kostprijsdekkende graanprijs ontstaat.
  Inderdaad verschrikkelijk dat mensen honger lijden,maar dat doen ze al jaren met een graanprijs van een duppie.
  Onzin om dus te stellen dat dit beetje prijsverhoging zulke gevolgen zou hebben.Daarnaast ook redelijk A-sociaal
  om een hele groep collega boertjes, (nog
  slimmer maar niet uit de achterhoek)om
  die reden maar voor niks te laten werken.

 • no-profile-image

  exact

  Mijn vermoeden is dat de berichtgeving nog er genuanceerd en voorzichtig is. Ik vermoed dat de problemen omvangrijker zullen blijken dan nu voorgesteld. Alle berichtgeving lijkt getemperd (om onrust tegen te gaan), maar de echte problemen komen nog wel uit vermoed ik.

 • no-profile-image

  kriskras

  wat wil je dan dat de boertjes verder tarwe leveren aan 100euro de ton ! op contract nog wel, nog zo een jaar en de hel breekt los jupla!!!

 • no-profile-image

  slim boertje

  Geen granen meer in die biogasinstallaties. Hoppa gelijk het tekort opgelost. Het is verschrikkelijk dat mensen honger moeten leiden terwijl er goed voedsel in die dingen wordt gekiept.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  De kop boven het artikel is geheel verkeerd. Er moet staan: consumptie is 13 miljoen ton groter dan productie. Van tekort is geen sprake: de voorraden gaan van ongeveer 130 miljoen naar 117 miljoen ton. En dat er een miljard mensen honger hebben komt doordat voedselprijzen te laag zijn: 70% van hen is boer of landarbeider. En die protesteren veel minder dan stadsbewoners.

 • no-profile-image

  c

  Meestal zijn kopteksten verkeerd.
  Wel is er minder produktie dan verbruik en dat is héél anders. Wat méér verontrustend is dat die 10% voorraad afname heel dicht in de buurt komt van de kritieke minimum voorraad...
  @kriskras: je woont in mijn buurt en in Staden staat volgens mij weinig tarwe, wel véél groenten en die zullen er HOPELIJK wel van profiteren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.