Home

Achtergrond 367 x bekeken

'Hier waarschijnlijk geen voedsel van gekloond dier'

Het is onwaarschijnlijk dat ook in Nederland gekloonde melkkoeien of andere gekloonde productiedieren rondlopen waarvan de producten in de voedselketen terecht kunnen komen.

Dat zeggen Nederlandse fokkerijbedrijven en -organisaties in reactie op het nieuws over Britse afstammelingen van een gekloonde stier uit de VS. Al mogen 'kloonproducten' officieel niet in de Europese voedselketen komen, helemaal uit te sluiten is het niet, blijkt uit de reacties. Zo is de controle op de import van fokmateriaal niet sluitend. Via internet zijn vrij gemakkelijk embryo’s te kopen in bijvoorbeeld de VS.

LTO Nederland stelt in een rapportage dat ze gekloonde dieren afwijst en koste wat kost wil voorkomen dat er weer een discussie rond genetische modificatie ontstaat naar aanleiding van de Britse zaak. Fokkerij-organisatie CRV wijst erop dat zij een ethische code hanteert, opgesteld door de leden-veehouders die uitspreken dat ze het klonen van dieren afwijzen.

Andere fokkerij-organisaties wijzen erop dat, zo gauw de regels veranderen, de fokkerij direct zal inspringen op de mogelijkheden die klonen biedt.

Lees ook: Britse boeren vrezen voor gekloonde kudde

Of registreer je om te kunnen reageren.