Home

Achtergrond 338 x bekeken

HLB ontwikkelt test voor alternaria

Het laboratorium HLB ontwikkelt een nieuw systeem om de aardappelziekte alternaria op te sporen.

Het laboratorium hoopt dat het systeem volgend seizoen beschikbaar komt. Het opsporingssysteem voor alternaria wordt ontwikkeld samen met zetmeelconcern Avebe, de Hogeschool Leeuwarden, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie (Astron) en de provincie Drenthe.

Het systeem komt er op neer dat met een mobiele telefoon foto’s worden genomen van aardappelbladeren, zegt analist Renate Ellens van het HLB in Wijster. "Die foto’s worden naar ons laboratorium gemaild. Wij beoordelen dan of het om alternaria gaat."

De schimmelziekte is moeilijk in het veld te herkennen, zegt Ellens. "Wij testen het systeem momenteel. We hebben bijna zevenhonderd foto’s gemaakt van bladeren met verschijnselen van alternaria. Slechts in veertig gevallen bleek het ook werkelijk alternaria te zijn. In de praktijk wordt alternaria wel eens verward met phytophthora."

Het HLB hoopt de test dit jaar af te ronden. Als het systeem in de praktijk goed werkt, kan het volgens Ellens ook worden uitgebreid. "Je zou met zo’n systeem wellicht ook andere bladvlekkenziekten in aardappelen kunnen opsporen."

Tot nu toe is het zo dat als telers willen weten of er alternaria in hun aardappelen voorkomt, ze verdachte bladeren kunnen plukken en naar het laboratorium opsturen. Het nieuwe systeem zou de telers tijd besparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.