Home

Achtergrond 214 x bekeken 3 reacties

Graanmarkt: niemand weet het meer

De impact van de Russische beslissing om geen graan meer te exporteren is volgens marktanalisten groot. Rusland heeft zich sinds enkele jaren geprofileerd als exportland en zich een positie ingevochten. Met de exportstop worden leveringsafspraken opzij gezet waardoor partijen zich op de overspannen graanmarkt moeten begeven. Het effect daarvan zal de komende tijd blijken.
De situatie op de graanmarkt staat in contrast met de schatting van wereldvoedselorganisatie FAO dat de wereldgraanvoorraad op 30 juni volgend jaar nog altijd krap 370 miljoen ton graan is. Weliswaar minder dan afgelopen juni, maar nog altijd een forse hoeveelheid. De FAO gaat dit jaar uit van een tarweopbrengst van 651 miljoen ton; 31 miljoen ton minder dan vorig jaar.
In eigen land is de oogst van de diverse graansoorten goed op gang gekomen. Na de wintergranen komen nu de zomergranen aan de beurt. Zoals verwacht zijn de opbrengstverschillen groot en gemiddeld onder het niveau van vorig jaar. De notering voor EU-voertarwe is door het HPA verhoogd met €25 naar €197 per ton; gerst steeg met €32,50 naar €180 per ton.

Prognose

Stijgende prijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  Ik denk het wél te weten.Velen hadden 2 maand terug voor deze oogst op een prijs gehoopt van 150-175 euro. Nu zijn we aan de kaap van de 200 en is het NIET genoeg!Wie deze maand verkoopt aan 210-220 euro wordt SPEKLOPER.
  Natuurlijk kunnen misoogsten nog voor de nodige comitie zorgen.

 • no-profile-image

  kriskras

  ik weet het wel! op naar de 300 euro per ton

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Het is nu de kunst aan te voelen wanneer de balon barst de prijs van granen zal nog behoorlijk stijgen maar met de boerenlogica wordt nu alles wat maar ingezaaid kan worden gezaaid tot b.w.v.s. de groente tuin van de vrouw toe en dat wereld wijd met hard kelderende prijzen tot gevolg het is mischien het overdenken waard om ook 'n gedeelte van de 2011 oogst te boeken

Of registreer je om te kunnen reageren.