Home

Achtergrond 196 x bekeken

Graanhandel Oekraine wil geen beperking voor export

De graansector in Oekraine heeft de overheid gevraagd geen beperkingen op te leggen aan de graanexport.

De handel vreest dat ze afzetmarkten kwijt raken als ze onvoldoende graan kan leveren aan hun afnemers. Ook verwachten ze lagere binnenlandse graanprijzen. Dat gaat ten koste van telers en handelaren.

Dat schrijft de Ukrainian Grain Association (UGA) in een brief aan premier Mykola Azarov. Eerder deze week meldde de regering dat de export beperkt gaat worden tot 1,5 miljoen ton tarwe en 1 miljoen ton gerst. De beperkingen gaan in op 1 september en duren tot eind dit jaar. Graan dat al in de haven ligt voor verscheping valt buiten het verbod.

Volgens de UGA, de bond van graanhandelaren, is het inperken van de graanexport in strijd met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. Bovendien vreest de graanhandel dat Oekraine in het buitenland een reputatie krijgt van onbetrouwbare leverancier. Veel landen kopen graan in Oekraine.

Mocht het exportverbod er toch komen dan eist de graanhandel dat ook graan dat al onderweg is naar de havens buiten het exportquotum valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.