Home

Achtergrond 259 x bekeken 2 reacties

Graancrisis Britse varkenshouderij

De sterk gestegen graanprijzen leiden er toe dat de Britse varkenshouderij weer in de rode cijfers terecht komt. De sector was net weer winstgevend geworden.

"Die situatie is niet uniek voor Engeland, varkenshouders in heel Europa staan voor precies dezelfde problemen", aldus het varkensschap BPEX in een spoedanalyse van de ontwikkelingen op de graanmarkt. Volgens BPEX vertegenwoordigt voer ongeveer 55 tot 60 procent van de productiekosten voor varkensvlees. Op basis van de nu al explosief gestegen graanprijzen en de toekomstige verwachtingen voor tarwe, gerst en soja berekent BPEX dat de voerkosten zullen toenemen van €  1,65 per kilo in juni naar bijna €  1,90 per kilo in november.

"Deze toename van de inputkosten leidt er toe dat Engelse varkenshouders weer verlies zullen maken op elk varken dat ze naar de slacht brengen." Het schap wijst er op dat de situatie vorig jaar juist is verbeterd. Toen daalde de gemiddelde productiekosten in de varkenshouderij met zo’n 7 procent, met name door lagere voerprijzen. Aan de andere kant zijn de energieprijzen en arbeidskosten wel omhoog gegaan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john

    tja waar blijft die pr machine die verteld dat de vleesprijzen omhoog GAAN omdat de voerprijzen gestegen zijn?? of zijn we allemaal te beroerd om op te halen wat ons toekomt zelfs in engeland?

  • no-profile-image

    Hendrik Rietman

    Toch vreemd dat boeren weer verlies moeten gaan draaien. Bij de NOS repten ze gisteren al weer over hogere broodprijzen door de tegenvallende oogsten. Wat is er dan toch mis in de Britse varkenssector waardoor de boeren bij een hogere input verlies gaan draaien?! OF de keten die na de boer komt speelt vuil spel/ boer is niet mondig genoeg OF er zijn gewoon véél te véél varkens...

Of registreer je om te kunnen reageren.