Home

Achtergrond 260 x bekeken 2 reacties

Gezond

Een op de drie varkenshouders en een op de vijf pluimveehouders vindt het erger om een valse melding te doen van een meldingsplichtige dierziekte dan dat er op hun bedrijf een uitbraak zou zijn die ze niet melden.

Dat geldt ook voor 20 procent van de dierenartsen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. Deze situatie is heel zorgelijk. Bestrijding van besmettelijke dierziekten als Mond- en Klauwzeer en varkenspest staat of valt bij vroege detectie van de ziekte. Hoe eerder de ziekte in beeld is, hoe eerder de uitbraak beperkt kan worden.

Het is logisch dat veehouders en dierenartsen niet enthousiast worden om dierziekten te melden; niemand is blij met een ziekte op zijn bedrijf. Maar je moet als beheerder van de gezondheid van vee ook je verantwoordelijkheid kennen en nemen. Veehouders die niet melden riskeren daarmee een veel grotere uitbraak dan wanneer de ziekte snel gemeld en bestreden wordt. Hiervoor moet het schaamtegevoel en de angst voor maatregelen bij de veehouders worden weggenomen. Daar moet iedereen aan bijdragen, veehouder, dierenarts, productschap en overheid. Een gezonde sector heb je alleen met gezonde dieren en daarvoor is gezond verstand nodig.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Het lijkt me vrij logisch dat mensen daar niet aan beginnen. Iedereen heeft nog op zijn netvlies hoe er destijds met boeren werd omgegaan (en nog trouwens). De tijd dat we vertrouwen in de overheid konden hebben ligt ver achter ons.

  • no-profile-image

    Ben

    redactie, laat ons het rapport nou ook eens lezen. Waar kan ik hem vinden?

Of registreer je om te kunnen reageren.