Home

Achtergrond 393 x bekeken

Gevarieerd publiek bij bloemrijke akkerranden Drenthe

Bloemrijke akkerranden trekken niet alleen veel insecten.

In het Drentse Amen bekijken belangstellenden de bloemen en planten langs de akker. De kleurrijke rand in Amen is onderdeel van het Drentse project Bloemrijke akkers, dat het landschap gevarieerder en aantrekkelijker moet maken voor nectar-etende insecten. Er wordt nauw samengewerkt met Boerennatuur en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Het project loopt van 2008 tot 2010 en wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en een aantal Drentse gemeenten. Foto Harry Tielman

Korrels van het oeroude graangewas spelt worden gekeurd. Vandaag werd de spelt geoogst bij melkveehouder Wim Jennissen in het Brabantse Liempde. Hij heeft de teelt van dit gewas op zijn cultuurhistorische bolle akkers vijf jaar geleden in ere hersteld. Twan van Asseldonk

Melkveehouder Joost de Jong uit het Friese Akkrum haalt ’s morgens vroeg zijn koeien naar de stal. Hij heeft er zo’n 60 te melken, in een 2 x 4 melkstal. De melkgift is weer aangetrokken. Net als elders in het land hadden de dieren en ook de grasgroei last van de hitte en de droogte. De laatste dagen is er weer volop regen gevallen, dat blijkt ook uit de ochtendnevel, en komt de grasgroei weer op gang. Foto Alex de Haan

Bezoekers bekijken de nieuwe leghennenstal van Jan en Sylvia Kuipers in het Twentse Langeveen. In de stal, die is uitgerust met een volièresysteem, komen 28.500 dieren. In totaal telt het bedrijf straks 58.000 kippen. De nieuwe stal heeft een strooiselverwijderingssysteem. "Dat is iets wat je niet zo heel vaak ziet", zegt Sylvia Kuipers. Het bedrijf heeft ook nog drie scharrelstallen en één kooistal. Eén van de scharrelstallen (voor 4.000 hennen) wordt buiten bedrijf gesteld. Het is de bedoeling om de kooistal te zijnertijd om te bouwen naar volièrestal. Foto Frank Uilenbroek

Medewerkers van Wageningen UR Glastuinbouw planten de kas vol met twee rassen komkommers. Op vijfhonderd vierkante meter testen onderzoekers of het mogelijk is een volle productie te halen met dubbel glas op het dak en de gevels. Deze Venlow Energy Kas moet over vier weken de eerste komkommers opleveren. De keuze viel op het hoofdras Ranomi en de teeltwijze met hoge draad. Met dubbel glas is een forse energiebesparing mogelijk, maar de effecten op de teelt zijn nog niet getest. Foto Roel Dijkstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.