Home

Achtergrond 464 x bekeken

'Gekloond vlees op Britse markt'

In Groot-Brittannië is vlees van minstens een afstammeling van gekloonde koeien verkocht voor menselijke consumptie.

Het dier werd al in juni vorig jaar geslacht en is volledig tot vlees verwerkt. Een tweede 'kloondier' werd pas onlangs geslacht waarbij de verkoop van het vlees tijdig is tegengehouden. De Food Standards Agency stelt een uitgebreid onderzoek in maar heeft op voorhand verklaard dat dergelijk vlees geen gevaar oplevert voor de menselijke consumptie. De berichten veroorzaken echter toch veel ophef en worden breed uitgemeten in alle Britse media.

De ontdekking volgt op eerdere berichten dat melk van andere afstammingen van de melk van gekloonde koe eveneens voor menselijke consumptie is verkocht. Die verhalen, afkomstig van een anonieme boer, zijn door verschillende boerenorganisaties tegengesproken. In het kader van haar onderzoek naar die berichten heeft de FSA echter wel vastgesteld dat vlees van de groep koeien verkocht is. De dieren stammen af van embryo’s van een bekende Amerikaanse gekloonde koe.

Voor verkoop van vlees of melk van dergelijke dieren is volgens de Europese regels voor nieuwe voeding, zogenaamd ‘novel food’ een aparte vergunning vereist. De FSA stelt dat het een dergelijke vergunning niet heeft verleend en dat er ook geen aanvraag is binnengekomen. Twee jaar geleden verklaarde de Amerikaanse Food and Drug Administration wel dat vlees en melk van gekloonde dieren veilig is voor menselijke consumptie.

Volgens directeur Tim Smith van de Britse FSA kan zijn dienst niet alles in de gaten houden. ‘’Dat betekent dat elke boer, elke fokker, elke verwerker open en eerlijk moet zijn en ons moet vertellen wat ze eigenlijk doen. Wij kunnen onmogelijk bij elk dier gaan staan en controleren wat er gedurende haar hele leven mee gebeurt.’’ Volgens Smith moeten de betrokken boeren ook ongetwijfeld hebben geweten dat ‘ze hun activiteiten ter kennis hadden moeten brengen van de autoriteiten.’

Brussel

Brussel liet gisteren weten, dat het mogelijk is dat duizenden kaas- en vleesproducten van dieren die afstammen van klonen, in de Britse supermarkten zijn verkocht. Volgens een EU-functionaris in de Britse media zou dit mogelijk zijn, omdat er geen beperkingen gelden op het importeren van sperma van een gekloond dier. Het is mogelijk dat vele duizenden varkens en koeien in Europa kloonafstammelingen zijn.

Jaarlijks importeert Groot-Brittannië miljoenen doses sperma van dieren. Het Britse ministerie van Landbouw heeft laten weten dat het niet controleert of het sperma van gekloonde dieren afkomt of niet.

Er is geen bewijs dat het eten van melk of vlees van gekloonde dieren of hun afstammelingen schadelijk is voor de volksgezondheid. Maar volgens dierenwelzijnsorganisaties is het kloonproces schadelijk voor de dieren zelf en leven gekloonde schapen en koeien korter dan niet-gekloonde dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.